Європейський центробанк розповів, як вплинули на євро антиросійські санкції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейський центробанк розповів, як вплинули на євро антиросійські санкції

Валюта
415
Європейський центробанк розповів, як вплинули на євро антиросійські санкції
Європейський центробанк розповів, як вплинули на євро антиросійські санкції
Незважаючи на те, що росія скоротила свою залежність від євро після введення санкцій, на його домінування в якості світової валюти це поки не вплинуло.
Як повідомляє Reuters з посиланням на звіт Європейського центрального банку, в минулому році євро зберіг свої позиції як друга найбільш використовувана валюта в світі для торгівлі, фінансів і накопичення резервів.
Відзначається, що домінування долара США і євро в якості світових валют ставиться під сумнів підйомом Китаю, погіршенням відносин між росією і Заходом і розмовами про більшу фінансову незалежність країн, що розвиваються, таких як Індія і Бразилія.
Водночас річний звіт ЄЦБ підкреслив стійкість цієї валюти. Так, євро зберіг або навіть збільшив свою частку в світових валютних резервах (20,5%), міжнародному боргу (22%) і кредитах (27,6%), а також у валютному обороті в минулому році, говориться в звіті.
Також наголошується, що хоча частка євро в глобальних платежах через систему SWIFT впала приблизно з 40% до 30%, але це було в значній мірі на користь долара, з лише незначним приростом в альтернативних валютах, таких як китайський юань.
Водночас у звіті ЄЦБ говориться, що валюта, яка використовується на міжнародному рівні, може бути швидко замінена іншою при зміні торгових потоків. Зокрема, наводиться як приклад Європа, де євро замінив долар в якості валюти для виставлення рахунків в країнах, сусідніх з єврозоною, з моменту його запуску в 1999 році.
Нагадаємо, що через західні санкції росія в міжнародних розрахунках змушена переходити з долара і євро на альтернативні валюти, наприклад юані.
За даними російського Центробанку, за минулий рік частка рубля і юаня в розрахунках за експорт зрівнялася з доларом і євро. За даними банківського регулятора, на юань і рубль припало 48% розрахунків за експорт і така ж частка — на долар і євро.
Також, за даними західних ЗМІ, Центральний банк рф переживає один з наймасштабніших відтоків валюти за всю свою історію, оскільки клієнти масово виводять гроші з рахунків. Лише за підсумками 2022 року росіяни забрали валютних вкладів на суму близько 40 млрд доларів.

Борітеся — поборемо! Слава Україні!

За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас