Яку пенсію можна отримати із зарплатою вдвічі вищою за середню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яку пенсію можна отримати із зарплатою вдвічі вищою за середню

Особисті фінанси
774
Яку пенсію можна отримати із зарплатою вдвічі вищою за середню
Яку пенсію можна отримати із зарплатою вдвічі вищою за середню
В Україні із зарплатою вдвічі вищою за середню (це понад 33 тис. грн за даними Пенсійного фонду) можна отримати пенсію у розмірі 9 491,5 грн. Така пенсія можлива за умови наявності 35 років стажу.
Так, згідно з останніми даними ПФУ, в Україні середня зарплата, за якою заплатили єдиний соцвнесок, становить 16 836 грн.
Таким чином, враховуючи середню зарплату за три роки (13 559,41 грн), 35 років стажу, розмір майбутньої виплати становитиме 9 491,5 грн. . Серед пенсіонерів близько 2,7 млн тих, хто продовжує працювати. Вони в середньому отримують виплату 6 тис. грн. Усього пенсію отримують 10,1 млн осіб.
З них найбільшу кількість (2,6 млн) отримують пенсію до 3 тис. грн. Ще 1,7 млн осіб одержують від 3 тис. до 4 тис. грн. Від 4 тис. до 5 тис. грн отримують 1,8 млн українців. Отже, більшість українців на заслуженому відпочинку отримують виплати до 5 тис. грн. Високі пенсії (від 10 тис. грн.) отримують 1,2 млн пенсіонерів.
Зауважимо, що ефективна пенсійна система може надати можливість працюючому отримувати на заслуженому відпочинку близько 60% звичного доходу. Міжнародна організація праці рекомендує: мінімальний гарантований дохід на пенсії має становити 40% звичного заробітку.
Україна, на жаль, цю норму виконує лише за окремими пільговими категоріями (наприклад, судді можуть отримувати 80% зарплати на пенсії) або стосовно найбідніших. Українець із середньою зарплатою та стажем у 35 років на заслуженому відпочинку отримує пенсію, розмір якої менший за 30% звичного доходу.

Довідка Finance.ua:

  • Розмір мінімальної пенсії, по суті, є розміром прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. У 2024 році цей показник збільшили з 2 093 грн до 2 361 грн.
  • Як нагадують у Пенсійному фонді, індексація проводиться для цивільних, військових пенсіонерів, чорнобильців, осіб, що отримують страхові виплати та спеціальні пенсії.
  • «Якщо пенсія призначається вперше в поточному році, або проводиться перерахунок згідно з законодавством, застосовується прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, 2361 грн», — зазначили у ПФУ.
  • Максимальна пенсія також зросла, оскільки це десятикратний розмір мінімалки. Тобто йдеться про 23 610 грн.

Мінімальна зарплата та пенсія у 2024 році

За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас