Як зросла середня пенсія в Україні з початку року (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зросла середня пенсія в Україні з початку року (інфографіка)

Особисті фінанси
273
Як зросла середня пенсія в Україні з початку року (інфографіка)
Як зросла середня пенсія в Україні з початку року (інфографіка)
Середній розмір пенсії з початку року зріс на 431,37 гривень або на 8,0% до 5 816,62 гривень.
Про це повідомляє ПФУ.
Іінфляція в Україні з початку 2024 року становила 4,3%.
Як зросла середня пенсія в Україні з початку року (інфографіка)
Розмір мінімальної пенсії, по суті, є розміром прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. У 2024 році цей показник збільшили з 2 093 грн до 2 361 грн.
Також у Пенсійному Фонді нагадали, в разі працевлаштування або звільнення з роботи пенсіонер протягом 10 днів має повідомити про цей факт органи Пенсійного фонду.

Довідка Finance.ua:

Нагадаємо про способи накопичити на пенсію самостійно.

Інвестиції

Можливостей для інвестування в Україні досить багато. Це нерухомість, акції, облігації, фонди, земля, бізнес тощо. Очевидною перевагою інвестицій є можливість з часом отримувати стабільний дохід. Наприклад, від здачі в оренду квартири чи земельної ділянки. Такий дохід у пенсійному віці зайвим не буде.

Депозити

Якщо звикли відкладати кошти, але хочете зберегти їх від знецінення, один зі способів це зробити — тримати їх у банку на депозиті. Якщо це тривала історія, то не варто розраховувати, що сума значно примножиться. Але захистити збереження від впливу інфляції на них точно вдасться.

Ощадний рахунок у Недержавному пенсійному фонді (НПФ)

В Україні працюють Недержавні пенсійні фонди, де можна відкрити ощадний рахунок та регулярно вносити туди кошти. Натомість фонд примножує їх, вкладаючи у найбільш вигідні та, як правило, різні фінансові активи — депозити, державні облігації, акції у корпоративному секторі тощо. Таким чином відбувається диверсифікація, тобто шансів, що кошти будуть примножуватися, більше. Виплати з цього рахунку людина починає отримувати вже після досягнення пенсійного віку.

Складати гроші «під матрац»

Цей спосіб досі обирає значна частина українців з різних причин — недовіра до фінансових установ, невпевненість у завтрашньому дні, нерозуміння тих чи інших інвестиційних інструментів тощо.
Такий варіант заощаджень виправданий з тієї думки, що вкладаючи кошти у валюту, вкладник не піддає їх високому ризику, як, наприклад у випадку з інвестуванням. Також процес відкладання коштів простіший та зрозуміліший.

Як відбувається розрахунок пенсій у країнах Європи

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас