Як змінились заробітна плата і працевлаштованість українців з початку війни — результати дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як змінились заробітна плата і працевлаштованість українців з початку війни — результати дослідження

Особисті фінанси
1331
Як змінились заробітна плата і працевлаштованість українців з початку війни — результати дослідження
Як змінились заробітна плата і працевлаштованість українців з початку війни — результати дослідження
В Україні зростає рівень працевлаштованості. Зростають і доходи українців.
Про це свідчать результати дослідження компанії Gradus Research.
«Факти збільшення рівня працевлаштованості і доходів можуть позитивно впливати на рішення зворотньої міграції українців за кордоном. Адже наявність роботи є одним з ключових факторів повернення. Більше того, бачимо серед результатів і зростання намірів залишатися в Україні у разі загострення ситуації — наразі переважна більшість (62%) опитаних українців не планують нікуди переміщатись за таких обставин. І це важливий сигнал, що покращення економічних факторів може впливати на ситуацію навіть за умов, що безпекові ризики залишаються», — стверджує Євгенія Близнюк, соціологиня, засновниця і директорка дослідницької компанії Gradus Research.

Працевлаштування

Зазначається, що все більше опитаних українців мають роботу і працюють повний або частковий робочий день (69% опитаних декларують це зараз, проти 62% у грудні 2023 року). Для порівняння: найнижча працевлаштованість була у березні 2022 року на рівні 24% респондентів, і з того часу послідовно збільшується.
Графік: gradus. app
Графік: gradus. app

Доходи

У порівнянні з довоєнним часом заробітна плата українців збільшилася — про це зазначає суттєво більше респондентів (56%), ніж у попередніх хвилях дослідження. Наприклад, у грудні 2023 року збільшення доходу відмічали лише 15% опитаних українців.
Графік: gradus. app
Графік: gradus. app

Довіра до ЗСУ

Попри втому і невизначену тривалість війни довіра до ЗСУ залишається високою. Загалом від початку повномасштабної війни цей показник не змінився суттєво і наразі знаходиться на рівні 59%, тоді як у 2022 році складав 63%.
⁠Військова допомога країн Заходу і міць Збройних Сил України — такі дві ключові запоруки перемоги України у війні з росією виділяють опитані громадяни (61% та 58% відповідно).
У той же час респонденти менше вірять у згуртованість суспільства як запоруку перемоги. Якщо порівнювати із даними дослідження перших днів повномасштабного вторгнення, спостерігається значне падіння віри в дієвість посилення санкцій, накладених іншими країнами на рф, а також у деморалізацію російської армії як фактора нашої перемоги.

Довідка Finance.ua:

  • за даними Work.ua, у липні середня зарплата на ринку праці складає 21 000 грн. Якщо ж аналізувати виключно цивільні вакансії — 20 500 грн;
  • більше половини молоді повернулось до свого місця проживання, яке змушені були покинути після повномасштабного вторгнення росії в Україну, але зменшилась кількість тих, хто бачить обнадійливим майбутнє України.

Кредит до зарплати 👛

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас