Відбудова України може завершитися до літа 2026 року – Волкер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відбудова України може завершитися до літа 2026 року – Волкер

Казна та Політика
30616
Відбудова України може завершитися до літа 2026 року – Волкер
Відбудова України може завершитися до літа 2026 року – Волкер, Фото: Укрінформ
Процес повоєнної відбудови України за підрахунками експертів має завершитися до червня 2026 року.
Про це під час брифінгу в Одесі повідомив колишній спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер.
«Питання відновлення України вже давно обговорюється серед багатьох спільнот та організацій у всьому світі. Вважається, що завершення цього процесу буде десь у червні 2026 року», — розказав Волкер.
Він також наголосив, що представники урядів США та Британії вважають, що Україна вже має розпочинати процеси відновлення, адже це є частиною шляху для перемоги.
«Потрібна зростаюча економіка, тому саме зараз треба дивитися, як займатися відбудовою. Все це також прискорює вступ України до НАТО та ЄС», — зазначив Волкер.
Колишній представник Держдепу додав, що, на його думку, після війни Україна буде стрімко розвиватися та стане прикладом розвитку і за декілька років стане розвиненою інноваційною «зіркою Європи».
Крім того, за його словами, кошти, які будуть використовуватися для відбудови України мають надходити на спеціально створений фонд інвестування.
«Треба створити фонд інвестування, на який надходитимуть усі кошти від різних урядів. Також потрібно створити спеціальний виконавчий орган, який буде регулювати процес відновлення України», — сказав Волкер.
Також він додав, що важливим джерелом фінансування є заарештовані російські кошти, що заморожені в банках, які можна використовувати для відновлення України, і це буде «дійсно великим внеском до інвестицій».

Довідка Finance.ua:

  • міністр фінансів Сергій Марченко раніше заявляв, що навіть за наявності коштів на відбудову України від міжнародних партнерів будівництво не почнеться одразу через складні процеси проектування;
  • швидке відновлення України після завершення війни потребуватиме додаткових інвестицій у розмірі близько $50 мільярдів на рік завдяки припливу іноземного капіталу, в тому числі приватного;
  • уряд визначив шість населених пунктів, відбудова яких відбуватиметься експериментально — «комплексно й за новими принципами».
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас