В Україні почали скасовувати штрафи з камер автофіксації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні почали скасовувати штрафи з камер автофіксації

Технології&Авто
11732
В Україні суд визнав протиправною автоматичну фіксацію швидкості руху приладом «Каскад» внаслідок того, що кермувальник транспортного засобу не був у встановленому законом порядку проінформований про проведення такої фіксації.
Як відомо, відповідно до частини 1 статті 40 Закону «Про національну поліцію» для забезпечення публічної безпеки та порядку поліція може використовувати автоматичну фото- і відеотехніку. При цьому, відповідно до частини 2 цієї статті інформація про розміщену автоматичну фото і відеотехніку повинна бути розміщена на видному місці.
Для цього у ПДР передбачено спеціальний дорожній знак 5.76 «Автоматична відеофіксація порушень Правил дорожнього руху». Цей знак інформує про можливу автоматичну фіксацію швидкості руху за допомогою спеціальних технічних засобів.
У одній з таких ситуацій водій перевищив дозволену законом швидкість на 23 км/год. А саме при передбаченій у населеному пункті швидкості руху 50 км/год, водій здійснював рух зі швидкістю 73 км/год. Однак, водій не був поінформований у належний спосіб про те, що ведеться автоматична відеозйомка.
Внаслідок відсутності жодних доказів встановлення відповідного дорожнього знаку, суд першої інстанції визнав таку автоматичну фіксацію швидкості руху протиправною, а складену при такій фіксації постанову — незаконною.
Автоматична фіксація перевищення швидкості може здійснюватися лише у разі встановлення попереджувального дорожнього знаку 5.76 «Автоматична відеофіксація порушень Правил дорожнього руху». Якщо ж такого знаку не встановлено, то штраф за перевищення швидкості є неправомірним, зазначають юристи.
До речі, порівнюйте ціни і вигідно оформляйте поліс ОСЦПВ (автоцивілку) за 15 хвилин на нашому порталі: Автоцивілка онлайн на Finance.ua🚙
За матеріалами:
mmr.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас