Увага! Шахраї створили фейковий мобільний застосунок і використали ім’я Moneyveo — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
ПРОМО

Увага! Шахраї створили фейковий мобільний застосунок і використали ім’я Moneyveo

121
Друзі, будьте уважними: в APP Store з’явився застосунок, який незаконно використовує у своїй діяльності торговельну марку «Moneyveo». Що це означає для користувачів мережі? Це загрожує як мінімум фінансовими втратами та компрометацію особистих даних. Розповімо детальніше.

Навіщо шахраям створювати «клони» сайтів і застосунків

Повне або часткове копіювання сайтів та мобільних застосунків популярних брендів — один із розповсюджених методів шахрайства в мережі. Мета: використання імені відомої компанії задля отримання прибутку.
Юристи Moneyveo: «Без належних правових підстав було використано торговельну марку/знак для товарів і послуг «Moneyveo», виключні майнові права на яку належать ТОВ «Манівео швидка фінансова допомога». Такі прояви недобросовісної конкуренції негативно впливають на імідж/репутацію компанії та її послуг, а також вводять споживачів в оману.
«Надавач фінансових послуг не має права використовувати для свого найменування назву, яка повторює найменування іншого надавача фінансових послуг або вводить в оману щодо діяльності з надання фінансових послуг, яку здійснює надавач фінансових послуг.» (п. 49 розділу 4 Положення про авторизацію надавачів фінансових послуг та умови здійснення ними діяльності з надання фінансових послуг, затверджене Постановою Правління Національного банку України від 29.12.2023  № 199).

Як відрізнити псевдо- від оригінального застосунка Moneyveo

Ми виявили в APP Store «копію» застосунка Moneyveo. Пишемо «копія» в лапках, тому що різниця, у порівнянні з оригіналом, помітна. Проте побачити її можуть лише ті, хто вже користується нашим застосунком. А от новачкам треба бути уважними.
Якщо ви хочете завантажити застосунок будь-якої компанії, найбезпечніше рішення буде зайти на її офіційний сайт, знайти і натиснути на позначку APP Store/Google Play. Ви точно потрапите на оригінальну сторінку застосунка і зможете завантажити та користуватися ним без проблем.
Але, про всяк випадок, даємо для порівняння перші екрани оригінального і фейкового застосунків Moneyveo.

Зовнішня різниця — приклади:

Увага! Шахраї створили фейковий мобільний застосунок і використали ім’я Moneyveo

А це — різниця всередині, про яку нам розповіли юристи:

  • Розробником офіційного застосунка має бути фінансова компанія, яка зареєстрована відповідно до чинного законодавства України та має ліцензію НБУ на надання відповідних фінансових послуг (у Moneyveo — це ліцензія на надання коштів та банківських металів у кредит від 08.03.2024 р.). Перевірити, чи наявна в компанії ліцензія, можна тут: https://kis.bank.gov.ua/
  • Якщо всередині застосунка є інформація про компанію чи розробника, які не мають відношення до бренду Moneyveo — це псевдозастосунок.
  • У «Політиці конфіденційності», в «Положенні про обробку персональних даних/Повідомленні про обробку персональних даних» псевдозастосунка немає згадки про назву та реквізити компанії Moneyveo.
  • У псевдозастосунку відсутня інформація про доступні канали комунікації з компанією.
  • Після реєстрації у псевдозастосунку SMS-повідомлення про оформлення кредиту чи здійснення транзакцій здійснюються не від імені Moneyveo або не надходять взагалі.
  • Якщо користувач зареєструвався у псевдозастосунку і створив там Особистий кабінет, то на офіційному сайті Moneyveo залогінитися в профілі за своїм email/номером телефону та паролем, вказаними при реєстрації, не вийде.

Яка небезпека для клієнтів, котрі користуються псевдозастосунком

  1. Введення споживача фінансових послуг в оману щодо умов кредитування: високі процентні ставки, приховані комісії тощо.
  2. Недобросовісні методи стягнення заборгованості з позичальника.
  3. Витік персональних, платіжних даних користувача та подальше їх незаконне використання.

Поради юриста: що робити, якщо ви оформили кредит у фейковому застосунку

  1. Повідомте про можливі шахрайські дії оригінальній фінансовій установі — тобто Moneyveo.
  2. Зверніться до НБУ — надайте інформацію про вашу ситуацію.
  3. Повідомте про можливі шахрайські дії у правоохоронні органи і подайте заяву про вчинення щодо вас кримінального правопорушення.

Висновки, які маємо зробити із ситуації

Шахраї дуже винахідливі у своїх спробах отримувати фінансову вигоду незаконними шляхами. Тому будьте уважними й обачними. Не тільки гроші, а й особиста інформація, персональні дані люблять тишу, обережне ставлення та безпеку.
За матеріалами: Moneyveo
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас