217
У Дубаї з’явиться новий ресторан із ШІ-шефом
— Світ
У вересні 2025 року в центрі Дубая, поруч із Бурдж-Халіфа, відкриє свої двері новий ресторан WOOHOO. Він обіцяє перевернути уявлення про кулінарне мистецтво, а головною особливість стане відсутність зіркового шеф-кухаря, якого замінить штучний інтелект на ім’я Chef Aiman.
Про це повідомляють ЗМІ.
Chef Aiman створений для поєднання передових технологій і традиційної кулінарії, він зможе аналізувати смаки гостей, створювати унікальні рецепти, розробляти сервірування і навіть впливати на дизайн атмосфери закладу. Таким чином похід у ресторан стане повноцінним інноваційним досвідом, де технологія не лише допомагає людині, а й відкриває нові горизонти гастрономії.
Ім’я Chef Aiman було утворене від поєднання «AI» (штучний інтелект) та «man» (людина), що символізує гармонію, а не конкуренцію між технологіями й людьми. Це складний алгоритм, який формує меню, враховуючи десятки факторів:
- Хімічний склад інгредієнтів
- Фізико-хімічні процеси під час приготування
- Текстури страв
- Кислотність
- Температуру
- Поєднання ароматів
- Глобальні гастрономічні тенденції
База знань системи включає понад тисячу традиційних і ф’южн-рецептів, а страви готуватимуть кухарі під керівництвом зіркового дубайського шефа Рейфа Османа. Кожен рецепт проходить перевірку на практиці, що гарантує ідеальний баланс між технологічним розрахунком і кулінарним мистецтвом.
Chef Aiman працюватиме у режимі безперервного вдосконалення, і після кожного відгуку клієнта алгоритм аналізуватиме дані, щоб внести зміни у свої моделі. Це дозволяє йому розрізняти не лише теоретично ідеальні поєднання продуктів, а й ті, що реально подобаються людям.
Один із співзасновника ресторану та CEO компанії Gastronaut Ахмет Ойтун Чакір розповів, що головна мета ресторану — не замінити людину, а підсилити її можливості, розширивши межі гастрономічної творчості. Таким чином, ресторан стане місцем співпраці між штучним інтелектом і кухарями, а не змаганням між ними.
Окрім кулінарної інноваційності, Chef Aiman має й екологічну місію. Алгоритм розробляє страви, використовуючи інгредієнти, які часто викидають у ресторанному секторі: залишки овочів, обрізки м’яса, кулінарні відходи. Так можна значно скоротити харчові відходи та зменшити витрати закладу.
За матеріалами: ua.news
Поділитися новиною
Також за темою
У США фотографуватимуть іноземців на в’їзді та виїзді для створення бази даних розпізнавання облич
Де у світі живе найбільше мільярдерів
У Чехії зросла кількість українських біженців після дозволу виїзду чоловіків до 23 років
Трамп скоротив квоту на прийом біженців до 7,5 тисячі. Це найнижчий рівень за 40 років
Єврокомісія вимагає від Угорщини, Словаччини та Польщі скасувати обмеження на український експорт
Нові санкції завдадуть росії щорічних втрат на 50 мільярдів доларів — Зеленський
