У чому популярність гривневих депозитів: відповідь експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
ПРОМО

У чому популярність гривневих депозитів: відповідь експерта

Кредит&Депозит
1409
Дмитро Замотаєв, директор департаменту роздрібного бізнесу Глобус банку назвав кілька головних причин стійкої популярності гривневих депозитів, яка, за його прогнозом, триватиме і в травні:
  • В умовах низької інфляції, яка у річному вимірі складає лише 3,2%, та з урахуванням банківських комісій, чистий дохід за гривневими вкладами, оформленими протягом квітня-травня, залежно від терміну розміщення коштів може скласти в середньому 6−7% річних.
  • Гривневі вклади за рівнем дохідності та чистого прибутку в середньому в 3 рази перевищують валютні депозити, адже оптимальна ставка за вкладами в доларах США не перевищує 1,8% річних, а вклади в євро дадуть можливість отримати лише 1,6−1,4% річних.
  • Гривневі вклади є простим, зрозумілим і легким в оформленні механізмом отримання пасивного прибутку (наприклад, відкриття вкладу через мобільний застосунок займе всього лічені хвилини).
  • Відкриття гривневого вкладу дає можливість отримати додаткові бонуси до стандартних ставок, що максимізує дохід. Такі бонуси становлять 0,5%-1% річних.
Експерт вважає, що зниження ставок за гривневими вкладами поступово веде до переформатування цього сегменту: з одного боку економічна ситуація спонукає банки розвивати більш тривалі в часі депозитні продукти, планомірно скорочуючи ультракороткі депозитні програми, а з іншого боку — зміцнює довіру громадян до банківської системи та національної валюти загалом.
«Звісно, приріст строкових коштів фізосіб не є і не може бути статичним: наприклад, протягом 2023 року обсяг розміщених на гривневих депозитах коштів зріс в середньому на 19%. А вже з січня по квітень цього року цей показник збільшився лише на 1−1,5%. Вочевидь сегмент банківських депозитів поступово наближається до плато, що не є ні добрим, ні поганим знаком: адже „шалених“ ставок більше немає, крім того, відбувається поступове скорочення ультракоротких та нарощування більш тривалих в часі вкладів», — сказав він.
Крім того, на погляд фахівця, головним трендом 2024 року стає згортання банками валютних депозитних програм та концентрація саме на вкладах у національній валюті.
«Гривневі вклади за рівнем дохідності та чистого прибутку витіснили валютні депозити, адже вже близько року більшість клієнтів використовують розміщення коштів на валютних банківських депозитах, не як засіб заробітку, а як зручне „сейфове“ зберігання заощаджень. Саме тому подальший розвиток валютних депозитних програм буде досить млявим — без сподівань на різке зростання їх популярності», — резюмував Дмитро Замотаєв.
За матеріалами:
Глобус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас