Ставки за мікрокредитами по-новому: як тепер вирахувати денну ставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставки за мікрокредитами по-новому: як тепер вирахувати денну ставку

Кредит&Депозит
230
Ставки за мікрокредитами по-новому: як тепер вирахувати денну ставку
Ставки за мікрокредитами по-новому: як тепер вирахувати денну ставку
Під час засідання Верховної Ради 22 листопада народні депутати підтримали в другому читанні законопроєкт № 9422, який обмежує ставки за мікрокредитами. Документ 21 грудня підписав президент.
Після набрання чинності законом № 9422 в учасників ринку буде один місяць, щоб привести свою діяльність у відповідність до оновлених вимог, зокрема, щоб перейти на ставку 2,5% на день. Після цього є 120 днів на перехід до ставки 1,5% на день, і ще 120 днів — на перехід до денної відсоткової ставки у розмірі 1%.

Кредит до зарплати 👛

Інформація про денну процентну ставку має бути обов’язково зазначена в договорі про споживчий кредит. За порушення норм закону кредитодавців штрафуватимуть.
У законі № 9422 прописана формула, за якою кредитори зобов’язані розраховувати свою денну відсоткову ставку: ДВС = (ЗВСК/ЗРК)/t х 100%
З такою розшифровкою зрозуміти основний принцип легко:
  • ДВС — денна відсоткова ставка;
  • ЗВСК — загальні витрати за споживчим кредитом;
  • ЗРК — загальний розмір кредиту;
  • t — термін кредитування в днях.
Щоб кредитори не роздували ціну кредиту за рахунок пені/штрафів (після закінчення воєнного стану), комісій та додаткових платежів (наприклад, за страховку), в законі чітко зазначено, що до денної ставки повинні входити всі витрати на споживчий кредит.
Споживач не зобов’язаний сплачувати будь-які платежі, які не вказані у кредитному договорі або не враховані під час розрахунку денної ставки.

ТОП-5 найкращих МФО України

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас