Що потрібно для продажу другого та наступних авто протягом податкового року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що потрібно для продажу другого та наступних авто протягом податкового року

Особисті фінанси
192
Що потрібно для продажу другого та наступних авто протягом податкового року
Що потрібно для продажу другого та наступних авто протягом податкового року
Автомобіль став незамінним помічником у нашому житті. Однак настає час, коли з ним потрібно прощатися. У кожного автовласника свої причини для продажу свого залізного коня: хтось хоче іншу марку або новішу машину, комусь потрібні кошти.
Оскільки продаж автомобіля передбачає отримання доходу, то існують певні норми чинного законодавства, що передбачають сплату податку.
Детально про них розповіли у Головному сервісному центрі МВС.

Що треба знати

Якщо фізична особа протягом податкового року вперше продає легкове авто, або мотоцикл чи мопед, податок на доходи не стягується. Цю норму регулює ст. 173 Податкового кодексу України.
  • Якщо автовласник вирішив продати друге авто, варто сплатити податок на отриманий дохід до Державної податкової служби України у розмірі 5% від вартості авто та військовий збір 1,5%.
  • У випадку продажу третього і більше транспортних засобів податок зростає до 18% від вартості авто, також сплачується військовий збір — 1,5%.
  • При продажу першого, другого автобуса, вантажівки, причепа, трактора, спецтехніки та іншого рухомого майна стягується податок у розмірі 5% і військовий збір 1,5% від оціночної вартості навіть на першу операцію в році.
  • При продажу третього та наступного автобуса, вантажівки, причепа, трактора, спецтехніки та іншого рухомого майна стягується податок у розмірі 18% і військовий збір 1,5% від оціночної вартості.

Як перереєструвати авто

Для перереєстрації авто на нового власника необхідно звернутися до сервісного центру МВС, взяти талон на послугу через онлайн-функціонал е-запис або в терміналі в приміщенні сервісного центру МВС. Необхідні документи:
  • паспорт з відміткою про реєстрацію місця проживання (або ID-картка та витяг про місце проживання);
  • довідка про реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;
  • договір купівлі-продажу;
  • оцінка вартості транспортного засобу;
  • довіреність (у разі звернення через уповноваженого представника).
Договір купівлі-продажу можна оформити у сервісному центрі МВС. Оформлення документу входить у вартість послуги з перереєстрації.
Хочете захистити себе від «оленів» на дорогах? Придбайте страхування Каско на Finance.ua! На відміну від автоцивілки, Каско захищає не постраждалого за вашої провини у ДТП, а саме вас та ваш автомобіль. Переходьте за посиланням, дізнавайтеся деталі, а ми допоможемо вам оформити страхування всього за кілька хвилин.

Каско дешевше, ніж у страховій

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас