Рекордно низька інфляція спонукає Нацбанк знизити облікову ставку — банкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
ПРОМО

Рекордно низька інфляція спонукає Нацбанк знизити облікову ставку — банкір

Кредит&Депозит
262
Рекордно низька інфляція в березні, яка у річному вимірі не перевищує 3,2%, призведе до подальшого зниження Національним банком облікової ставки, що своєю чергою може стати добрим стимулом для розвитку банківського кредитування.
Про це, виступаючи на Recovery Construction Forum Ukraine, розповів Сергій Мамедов, голова правління Глобус банку.
Фахівець звернув увагу на те, що в другій половині 2023 року кредитні портфелі банків зросли на 35 млрд. грн. або на 16% від зростання ВВП. Як наголосив Сергій Мамедов, цьому сприяли, по-перше, активний розвиток державних програм кредитування (зокрема «5−7-9», «Доступний факторинг», «Доступний фінансовий лізинг 5−7-9», «єОселя»), а по-друге, суттєве скорочення облікової ставки.
«Розвиток кредитування залежатиме від економічної кон’юнктури, адже доступність кредитів співмірна насамперед з вартістю залучених під кредитування коштів. Тобто ринку важливе подальше зниження облікової ставки, до якої „прив'язані“ ставки за кредитами. Після березневого зниження облікової ставки з 15% до 14,5% є вагомі підстави вважати, що цей процес продовжиться, а відтак до кінця поточного року обсяги всіх видів кредитування, зокрема цільових програм для МСБ, іпотеки на первинному ринку, автокредитування, можуть зрости ще на 10−15%», — наголосив він.
Посилаючись на дані Нацбанку, експерт зазначив, що банківський сектор є і лишається вагомою складовою в монетарній системі країни. Адже минулого року банки сплатили понад 73 млрд. грн. податку на прибуток, що склало понад 51% від загальних надходжень цього податку до державного бюджету. Крім того, банківські установи вклали в облігації внутрішньої державної позики 202 млрд. грн. коштів, що на 38% вище показників 2022 року. Крім того, частка викуплених банками ОВДП склала 734 млрд. грн., що становить 46% від внутрішнього державного боргу України.
«Політика банків вдало поєднується зі стратегією НБУ та створює підґрунтя для активного розвитку кредитування», — підкреслив Сергій Мамедов.
Він нагадав, що у 2024 році очікуване зростання ВВП може скласти до 3,6%, а загальна інфляція за прогнозами не повинна перевищити 9%. Крім того, очікується досить помірна девальвація національної валюти — до 7% від курсів станом на 1 січня.
Очільник Глобус банку вважає, що закладені макроекономічні прогнози на 2024 рік поки що справджуються, насамперед це стосується ситуації на валютному ринку, адже з початку року спостерігається незначна девальвація гривні в середньому на 2,5%. На його погляд, монетарна політика Нацбанку є досить ефективною і національній валюті не загрожує неконтрольоване знецінення.
«Цьогоріч створені сприятливі умови для того, щоб банківський сектор не лише активно розвивався, а й живив економіку країни, активізуючи кредитування, сплачуючи величезні суми до бюджету. Банківська система є досить міцною та здатна витримати будь-які нові випробування, пов’язані з війною. Однак важливо не залишатися осторонь потреб ЗСУ та всіляко сприяти наближенню перемоги у війні», — підсумував Сергій Мамедов.
За матеріалами:
Глобус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас