Обмеження карткових переказів: Гетманцев озвучив наслідки для звичайних клієнтів банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обмеження карткових переказів: Гетманцев озвучив наслідки для звичайних клієнтів банків

Фінтех і Картки
855
Обмеження карткових переказів: Гетманцев озвучив наслідки для звичайних клієнтів банків
Обмеження карткових переказів: Гетманцев озвучив наслідки для звичайних клієнтів банків
Обмеження карткових переказів ускладнить діяльність тіньової економіки, але також може створити незручності для легальних користувачів. Волонтери, підприємці, які активно користуються P2P переказами, можуть зіткнутися з необхідністю додаткового підтвердження легальності своїх коштів.
Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.
З 1 жовтня 2024 року Національний банк України тимчасово на пів року встановлює ліміт у 150 000 грн на місяць для переказів фізичних осіб «з карти на карту» (також відомі як P2P, C2С).
Це рішення викликало значний резонанс і має важливі наслідки для фінансової системи країни.

Читайте також: Обмеження банківських переказів від НБУ: рішення ухвалено

Запровадження обмежень на карткові перекази має кілька важливих наслідків, про них розповів Гетманцев:
  • боротьба з тіньовою економікою: основна мета постанови — мінімізувати використання «дропів» для обслуговування тіньових фінансових потоків. За оцінками НБУ, це рішення потенційно може торкнутися лише 2% клієнтів банків, але суттєво ускладнить проведення нелегальних операцій;
  • виклики для легальних користувачів: хоча обмеження спрямовані на боротьбу з нелегальними схемами, вони можуть створити певні незручності для звичайних користувачів. Волонтери, підприємці та інші категорії громадян, які активно користуються P2P переказами, можуть зіткнутися з необхідністю додаткового підтвердження легальності своїх коштів;
  • потреба в комплексному підході: незважаючи на запроваджені обмеження, вони навряд чи повністю зупинять діяльність тіньової економіки. Для досягнення максимального ефекту потрібен комплексний підхід, включаючи посилення банківського нагляду, впровадження нових санкцій та регулювання криптовалютного ринку.
«Обмеження безперечно ускладнять, але не зупинять вибудовані схеми. Плюс залишаються інші інструменти (кеш, крипта та ін.) для обслуговування тіньових потоків. Тому зазначений крок може спрацювати тільки у комплексі з іншими рішеннями, спрямованими на зміцнення відповідного банківського нагляду, посилення санкцій за використання банківської інфраструктури для відмивання „злочинних“ коштів, запровадження компромісного регулювання на ринку криптовалют тощо», — підсумував Гетманцев.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції щодо карток в Україні. Щоб допомогти вам з вибором картки онлайн, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам «пластик».

Подивитися варіанти 💳

За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас