Розрахункова палата: Мінпромполітики витратило кошти на вітроелектростанції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розрахункова палата: Мінпромполітики витратило кошти на вітроелектростанції

Казна та Політика
413
Міністерство промислової політики за період 2005 р. - І квартал в 2007 р. неефективно використало 75 млн. грн із 173 млн грн, передбачених Комплексною програмою будівництва вітряних електростанцій, тобто 43% від загальної суми. До такого висновку прийшла колегія Разрахункової палати за результатами проведеної перевірки.
За даними Разрахункової палати, у цей період в експлуатацію було введено 83,3 Мвт потужностей вітроелектростанцій. Тобто менше 10% від передбачених Державною програмою розвитку вітроенергетики обсягів. За таких умов обсяг виробництва електроенергії вітроклектростанціями практично не впливає на паливно-енергетичний баланс держави і становить усього 0,02% від загальнодержавного.
Таким чином, аудиторами було встановлено, що Комплексна програма будівництва вітряних електростанцій, реалізація якої в Україні триває вже одинадцятий рік, не виконується з жодного показника, а досягнуті результати і їх економічні наслідки не адекватні використаними на її реалізацію державним коштам.
Провину за неконтрольоване використання коштів на розвиток вітроелектроенергетики голова Рахункової палати Валентин Симоненко покладає на Кабінет міністрів України і Мінпромополітики, які не забезпечили цілісної та системної нормативно-правової регуляції питань будівництва вітряних електростанцій.
Відзначимо, що 28 березня ц.р. КМУ доручив Національному космічному агентству України, що координує виконання Комплексної програми будівництва вітряних електростанцій, за 3 місяці розробити зміни і доповнення до Державної програми розвитку вітроенергетики. Планувалося до 2015р. довести потужність українських вітроелектростанцій до 2 тис. Мвт, за допомогою залучення до процесу спорудження таких станцій інвестицій, і ввести "зелений тариф", що надає певні преференції при використанні поновлюваних джерел для виробництва електроенергії.
Нагадаємо, 3 лютого 1997 року постановою КМУ була схвалена Комплексна програма будівництва вітряних електростанцій. Згідно з нею, вітроелектростанції будуються винятково за бюджетні кошти. Так, за даними Разрахункової палати, з 1997 до 2006р. на побудову вітрових електростанцій з держбюджету було витрачено 500 млн грн, при цьому обсяг притягнутих інвестицій склав 0,1%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас