НБУ перешкоджає виходу на ринок російському Ощадбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ перешкоджає виходу на ринок російському Ощадбанку

457
Наприкінці минулого тижня голова ради Нацбанку України Петро Порошенко вперше офіційно визнав, що НБУ перешкоджає появі на ринку російському Ощадбанку.
Пан Порошенко пояснив, що прихід на Україну іноземних державних банків може нести загрозу національній безпеці. Примітно, що в 2005 році Порошенко дозволив розширити присутність на українському ринку іншого російського держбанку - ВТБ,- продавши йому банк "Мрія". Банкіри називають такі заяви "подвійними стандартами". А диверсифікованість фінансового ринку, на їхню думку, все-таки дозволить Ощадбанку вийти в Україну.
На 1 січня Ощадбанк був найбільшим російським банком за власним капіталом (348,7 млрд руб; 13,555 млрд дол.) і чистим активам (3481 млрд руб; 135,321 млрд дол.). За даними неаудированої звітності, чистий прибуток банку торік склала 87,9 млрд рублів (3,417 млрд дол.).
У п'ятницю голова ради Нацбанку Порошенко заявив на брифінгу, що не вважає нинішній рівень присутності іноземного капіталу в банківській системі України (27%) критичним. Він повідомив, що регулятор розмежовує іноземний капітал на комерційний і державний. "Це питання я відповідно до свого попереднього місця роботи розглядаю з погляду национальнойбезопасности",- сказав пан Порошенко.
Він побоюється, що іноземні банки з державним капіталом можуть проводити політикові інших країн у фінансовій системі України, на що НБУ повинен реагувати "надзвичайно рішучими заходами". При цьому голова ради НБУ офіційно заявив, що із цих причин регулятор перешкоджав появі на Україні в 2006 році найбільшого російського банку. "При розгляді питання входження на ринок Ощадбанку Росії були застосовані відповідні, досить ефективні заходи",- сказав Порошенко.
Нагадаємо, наприкінці грудня 2005 року російський Ощадбанк заявив про вихід на український ринок шляхом покупки за 100 млн дол. у Національної резервної корпорації (НРК) приналежного їй українського банку НРБ. На початку минулого року заступник голови правління Ощадбанку Алла Альошкіна заявляла, що документи на покупку передані в НБУ й угода повинна бути закрита до літа 2006 року. Втім, покупка дотепер не відбулася, у зв'язку із чим співвласник НРК Олександр Лебедєв неодноразово обвинувачував Нацбанк у політичних мотивах, заявляючи, що регулятор "навмисно затягує процес оформлення документів".
Однак, як повідомили в минулу п'ятницю в департаменті реєстрації й ліцензування банків НБУ, дозвіл не був виданий, тому що російський Ощадбанк усе ще не подав документи. Від офіційних коментарів Ощадбанк відмовився.
Як з'ясувалося, угода із продажу НРБ Ощадбанку включала кілька етапів, одним із яких була консолідація пакета акцій українського банку в одного номінального власника. І лише 27 лютого компанія NRC Holding Ltd (Кіпр) була внесена до реєстру акціонерів ЗАТ "Банк НРБ" як власник 100% акцій, які вона викупила у власних компаній. Як пояснив один з учасників угоди, саме цій передачі акцій перешкоджав НБУ, коли повертав документи, знаходячи для цього формальні приводи.
Слід зазначити, що в листопаді 2005 року (за місяць до покупки Ощадбанком українського НРБ) Петро Порошенко, що контролював банк "Мрія", продав 98% його акцій другому найбільшому російському банку - "Внешторгбанку" (зараз ВТБ; 99,9% належить державі) за 70 млн дол. Але на питання про те, чи вважає голова ради НБУ, що ВТБ, як й Ощадбанк, є держбанком, пан Порошенко заявив, що "після IPO у ВТБ відбудеться зміна часток капіталу". Однак у ході IPO частка держави у ВТБ знизиться максимум до 75%+1 акція, у той час як в Ощадбанку держчастка вже зараз нижче цього рівня - 60,3% (акції Банку Росії).
Учасники ринку подібні заяви голови ради НБУ вважають неприпустимими, а поводження регулятора називають "політикою подвійних стандартів".
"Любою державний банк переслідує інтереси тієї держави, звідки він прийшов",- говорить голова правління VAB Group Петро Барон. При цьому банкіри неофіційно відзначають, що Петро Порошенко, будучи членом ради НБУ з 1999 року, міг бути "мотивований ВТБ у недопуску Ощадбанку". "Дуже погано, коли член ради Нацбанку зв'язаний комерційними інтересами",- говорить генеральний заступник голови правління Приватбанку Юрій Пікуш.
Експерти не згодні з оцінкою глави ради Нацбанку. На їхню думку, при нинішньому розподілі капіталу в банківській системі поява Ощадбанку вже не може нести погрозу національної безпеки. "Після появи ряду великих іноземних банків український банківський сектор досить диференційований",- пояснює Петро Барон. Тому президент банку НРБ В'ячеслав Юткін сподівається, що продаж НРБ Ощадбанку все таки буде завершено до кінця року.
"Навіть якщо цього не відбудеться, Ощадбанк зможе сюди вийти після вступу в чинність закону про допуск філій іноземних банків",- упевнений член ради НБУ Василь Горбаль.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас