На фінансовому фронті без змін? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На фінансовому фронті без змін?

Казна та Політика
579
У дні сумнівів, дні тяжких роздумів про долю батьківщини, у тяжкий час політичних потрясінь і протистоянь одна тільки думка не дає спокою законослухняному обивателю: і що тепер буде із цінами?
На цей аж ніяк не риторичне питання економісти разом з фінансистами відповідають сьогодні коротко та авторитетно: "Не дочекаєтеся!"
Мовляв, і не такі часи бачили, і не такі потрясіння витримували. Так згадайте хоча б революцію 2004 року, радять вони. Всі навколо психували та смикалися, ладили кризи й серйозно сумнівалися в стабільності економіки. А ми? Так гріш нам була б ціна в базарний день, якби дозволили собі піддатися загальному розгуляю. І тепер, скажіть, хто виявився прав? Приблизно так, якщо узагальнено, можна передати зміст коментарів, які давали для провідні економісти, фінансисти й підприємці, відповідаючи на запитання: "Чи відіб'ється гострота поточного політичного моменту на економічних реаліях країни?". Слава богу, ми почули тверде "Ні!".
Хоча, відверто кажучи, було трохи боязко побачити на столиках дівчин, що оформляють споживчі кредити в одному зі столичних мегамаркетів електроніки, таблички, що говорять, що, мовлявл, видачу розстрочки тимчасово припинено. Та зовсім ні! Симпатичні й повноважні представниці чотирьох найбільших банків, мило посміхаючись, запевнили мене, що абсолютно ніяких розпоряджень від керівництва щодо обмеження суми кредитів, термінів і т.д. не надходило. Одним словом, як працювали, так і продовжуємо трудитися. У звичайному режимі.
Не сказав нічого нового в цьому смислі й президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, пояснивши, що "економіка й політика - окремі світи, Кабмін домігся економічного підйому й не допустить його спаду". За його словами, дестабілізація, у тому числі й у банківському секторі, не вигідна ні одній зі сторін конфлікту, а політична чехарда напевно буде меншої, ніж в 2004-м.
"И не вірте, що банки раптом візьмуть і відмовляться від свого прибутку, припинивши видавати кредити населенню, - пообіцяв Сугоняко. - Фінансисти до таких розбирань уже звикли і всерйоз їх не сприймають".
До речі, сьогодні працівників фінансового фронту куди більше хвилюють проблеми, пов'язані з біржовою кризою в Китаї, викликаним заявами керівництва цієї країни про намір перевірити фондовий ринок на предмет наявності на ньому спекулятивних інвестицій. Напевно, спекулянти на цьому ринку все-таки були, тому що буквально наступного дня після згаданої заяви міністерства фінансів Китаю інвестори прийнялися в паніці продавати акції, що призвело до різкого падіння біржових індексів.
Природно, ці процеси знайшли своє відбиття в Україні. Правда, оскільки курс гривні жорстко прив'язаний до долара, те американська валюта в нас залишилася практично стабільною. Офіційний курс - 5,05 гривні за долар - незабаром відзначить своє дворіччя.
Зате євро в останні дні різко пішов нагору. За словами експертів, наявний курс євро, як і курс НБУ, росте тільки після підвищення єврокотировок на світовому валютному ринку. А оскільки останнім часом ми бачили стрибок з 1,3 до 1,32 долара за євро, те це й привело до незначного росту курсу європейської валюти стосовно гривні. У цілому ж валютний ринок України досить стійкий, і НБУ навряд чи зважиться порушити сьогодні цю стабільність.
Хоча не виключено, що в найближчі дні буде спостерігатися короткострокове подорожчання ВКВ на міжбанківському ринку, оскільки продавці валюти можуть її притримати. Але Нацбанку в цих умовах досить провести ряд валютних інтервенцій, щоб повернути ситуацію в колишнє русло. Для девальвації гривні ніяких підстав немає, запевняють банкіри. Звичайно, не можна виключати спроби підняти курс наявного долара, щоб заробити на ажіотажному попиті з боку населення, але наш народ усе менше реагує на політичні колізії і бакс від сили виросте до 5,1 гривні за долар, і то ненадовго.
Так що, громадяни обивателі, не піддавайтеся паніці, як би вам цього не хотілося, і не дозволяйте пройдисвітам заробити на вашому страху. Як говориться, кому війна, кому мати рідна.
Підкреслено незалежними від політичних реалій позиціюють себе й продавці бензину. Вони впевнені в стабільності цін на свій товар. Якщо що й спокушає українських виробників нафтопродуктів убік підвищення, то це сугубо економічний фактор: світові ціни на пальне виросли за березень на 15 відсотків. Але дозволити собі подібну розкіш вони не можуть, оскільки, як запевняє виконавчий директор консалтингової компанії ЮПЕКО Сергій Куюн, профіцитні запаси палива в Україні повністю задовольняють попит, про дефіцит казати не приходиться. Та й ціну нафти, що йде в Україну на переробку, збільшити нереально: контракти на квітень уже діють.
Тому навряд чи ціна на самий популярний бензин марки А-95 підніметься вище нинішніх 3,9-4 гривні за літр у Києві, Донецьку, Криму й 3,7-3,8 гривні в інших регіонах. І навіть дуже жадібні нафтотрейдери не ризикнуть вийти на ці рамки.
За матеріалами:
Деловая Неделя
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас