ВР має намір дозволити фізособам вивозити готівку без обмежень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР має намір дозволити фізособам вивозити готівку без обмежень

Валюта
373
Верховна Рада має намір дозволити фізичним особам (резидентам і нерезидентам) вивозити за кордон готівкові кошти (як національну, так й іноземну валюту) без обмежень.
За прийняття в першому читанні відповідного законопроекту №3043 проголосувало 258 депутатів при необхідних 226.
Документ передбачає, що при вивозі за кордон готівки на суму понад 10 тис. євро (в еквіваленті), фізосиби зобов'язані вказувати їх у митній декларації.
Законопроект також передбачає, що фізосиби і юрособи, що є резидентами України, мають право без обмежень відкривати рахунку в інвалюті в закордонних банках, розташованих на території країн-учасниць Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) або країн-участниць організації FATF; при цьому юрособи-резиденти України можуть відкривати такі рахунки лише за умови одержання індивідуальної ліцензії Національного банку.
Відповідно до документа, валютні операції, пов'язані з переміщенням капіталу, регулюються Нацбанком, що вимагає використання із цією метою спеціальних рахунків (у випадку, якщо обсяг валютної операції перевищує 100 тис. євро).
Документ встановлює, що органами валютного контролю в Україні є Національний банк, Кабінет Міністрів та органи виконавчої влади, уповноважені Кабміном.
На думку авторів законопроекту (депутати Юрій Воропаєв, Ігор Прасолов і Віталій Хомутинник від фракції від Партії регіонів), його прийняття дозволить лібералізувати валютний ринок.
"Мета законопроекту - розширення можливостей резидентів з розвитку зовнішньоекономічної діяльності та збільшенню експорту, а також створення сприятливих умов з інвестування капіталу в українську економіку", - говориться в законопроекті.
Постановою №289 від 12 серпня 2005 року Нацбанк дозволила фізособам вивозити готівкову національну валюту за кордон без декларації (за умови усного декларування) до 3 тис. гривень (раніше - до 1 тис. гривень).
Тоді ж Нацбанк дозволив фізособам вивозити за умови письмового декларування до 10 тис. гривень.
У квітні 2002 НБУ посилив умови вивозу фізособами валюти з України, обмеживши 5 тис. доларами можливість вивозу валюти за допомогою пластикових карт і залишивши колишню суму, що дозволено вивозити без вказівки у митній декларації - 1 тис. доларів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас