Ющенко розпустив Верховну Раду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко розпустив Верховну Раду

Казна та Політика
526
Президент України Віктор Ющенко підписав указ про розпуск Верховної Ради. Про це він заявив у своєму телевізійному зверненні у прямому ефірі національних телеканалів. Відповідний указ №264/2007 уже опублікований на сайті глави держави.
"Мої пропозиції щодо конституційної більшості і сьогодні були проiгноровані, - підкреслив президент. - Порушення Конституції створили правові підстави для розпуску".
Позачергові вибори - це неминучий крок, підкреслив Ющенко, відзначивши, що ніяких потрясінь і протистоянь не буде, а "політичне життя в країні залишаються стабільним і контрольованим”.
"Указ президента про розпуск ВР обов'язково повинен бути виконаний. Дострокові вибори відбудуться відповідно до Конституції", - відзначив Президент.
Тим часом, Верховна Рада України на своєму позачерговому засіданні вже прийняла постанову про відсутність у президента підстав для розпуску парламенту. За документ за назвою "Про запобігання дій, що загрожують конституційному правопорядку, громадському спокою, стабільності в Україні" одноголосно проголосували 255 народних депутатів з 255 зареєстрованих у залі.
Відзначимо, що на засіданні парламенту під головуванням Олександра Мороза присутні депутати від коаліції, всі міністри Кабінету міністрів на чолі із прем'єр-міністром Віктором Януковичем. Опозиція в особі БЮТ та "Нашої України" відмовилася брати участь у цьому засіданні.
Як повідомлялося, депутати від коаліції мають намір прийняти пакет документів у зв'язку з розпуском парламенту. Крім прийняття постанови про одночасне проведення дострокових виборів у Верховну Раду і виборів Президента, ВР планує направити звернення до Конституційного суду і один із судів загальної юрисдикції щодо неконституційності указу. Народний депутат від СПУ Сергій Кузьменко раніше повідомив, що ст. 60 Конституції надає право відмовитися виконати свідомо незаконні і неконституційні укази до рішення суду, а цей указ, у випадку, якщо Президент його підпише, "таким і є".
Крім того, коаліція переконана, що указ про розпуск не набирає чинності, поки він не буде опублікований. "Навіть якщо його сьогодні зачитають по телебаченню, це не є його офіційною публікацією, а до публікації в нас є певний час", - відзначив представник СПУ.
Раніше координатор парламентської більшості, голова фракції Партії регіонів у ВР Раїса Богатирьова повідомила, що консультації Президента України Віктора Ющенко з головою Верховної Ради Олександром Морозом і лідерами парламентських фракцій закінчені. "Президент нас не почув", - відзначила вона. Як повідомлялося, переговори проходили в обстановці таємності.
Нагадаємо, що Ющенко попередив про розпуск парламенту після переходів у коаліцію народних депутатів від опозиції, які останнм зачом стали частими. Парламентська більшість, яка нараховує вже 260 чоловік, планувала до травня забезпечити собі конституційна більшість у 300 голосів.
Раніше президент висунув 7 вимог до коаліції, у випадку невиконання яких він обіцяв підписати указ про розпуск ВР. Зокрема, Ющенко наполягав: 1) на найближчому пленарному засіданні потрібно припинити "антиконституційну практику утворення парламентської більшості"; 2) прийняти закон про імперативний мандат для народних депутатів; 3) забезпечити "нормальну, без тиску", роботу Конституційного суду; 4) припинити політизацію Міністерства внутрішніх справ; 5) "до травня завершити конституційний процес"; 6) закріпити на законодавчому рівні положення Універсалу національної єдності; 7) внести зміни, запропоновані Президентом, у Закон про Кабінет міністрів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас