Які види акцій можна купити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які види акцій можна купити

Фондовий ринок
4035
Ринок цінних паперів України, звичайно, не зрівняти з ринками Росії, Європи або США. Проте, для неспеціаліста досить важко розібратися в тій кількості акцій, які пропонуються для продажу, як на організовано оформлених ринках, так і на позабіржовому ринку. Спробуємо допомогти Вам небагато розібратися з цим.
Отже, які бувають акції? Основний розподіл акцій відбувається pf двома основнимиа параметрами:
- за способом розрахунку та виплати дивідендів;
- за способом переходу прав власності (акціонера).
За способом розрахунку й виплати дивідендів акції бувають прості й привілейовані. Розмір, порядок нарахування й терміни виплати дивідендів по простих акціях визначається загальними зборами акціонерів наприкінці кожного року. Сума дивідендів доводяться на одній акції визначається розміром прибутку, що акціонери вирішили пустити на виплату дивідендів. Орієнтовно їхній розмір можна розрахувати, якщо розділити розмір чистого прибутку отриманої акціонерним товариством, на кількість акцій, що перебувають в обігу.
Дивіденди можуть і не виплачуватися, якщо акціонерне товариство не має прибутку за підсумками року або загальними зборами акціонерів ухвалене рішення не виплачувати дивіденди й т.д. Привілейовані акції припускають обов'язкову виплату дивідендів у розмірі встановленому в момент емісії таких акцій (як правило, це певний відсоток річних від номінальної вартості акції або фіксована сума). Власник таких акцій отримує свій прибуток незалежно від підсумків роботи акціонерного товариства (для цих цілей формується резервний фонд). Однак власник таких акцій втрачає права на управління акціонерним товариством, тобто його акції не беруть участь у голосуванні на зборах.
За способом переходу прав власності акції бувають іменними та на пред'явника. Іменна акція переходить до нового власника тільки на умовах повного індосаменту. Інакше кажучи, що б стати повноправним акціонером після покупки такої акції необхідно внести зміни до реєстру акціонерів, шляхом спеціального запису. Акції на подавця переходять до нового власники за фактом їхньої передачі, і не вимагають додаткової перереєстрації. В Україні більше 90% акцій що обертаються як на біржових, так і на позабіржових ринках - це прості іменні акції. Які акції варто купувати, а які немає? Як говорять досвідчені працівники фондового ринку - немає поганих або гарних акцій, все питання тільки в часі їхньої покупки або продажу. Залежно від стратегії інвестування можна виділити дві групи акцій:
- спекулятивні акції;
- акції, розраховані на довгострокове інвестування.
Спекулятивні акції - це високоліквідні акції найбільш відомих підприємств, які обов'язково котируються на організованому ринку (це так називані "блакитні фішки" - термін, що прийшов з американської практики: назва відповідає кольорам найдорожчої фішки в картковій грі в покер). Володіють невеликим спредом (різниця в ціні продажу та ціні покупки), а так само невисокій волатильності (величиною зміни - розмахом- ринкової ціни за певний період часу). Звичайно акціонерні компанії, що потрапили в цю інвестиційну категорію, виплачують дивіденди своїм акціонерам протягом тривалого часу як у гарні, так й у несприятливі для компанії роки.
Акції, розраховані на довгострокові інвестиції - не завжди мають котирування на організованому ринку, як правило, це акції перспективних в інвестиційному плані підприємств, що не мають високих фінансових показників у сьогоденні. Покупці спекулятивних акцій розраховують на швидкий доход у вигляді різниці цін при росту (падінні) курсу акцій. Це інвестиції на короткий термін, з більшою кількістю трансакцій (покупкою-продажем), постійним відстеженням курсу й щодо невисоким ступенем ризику. При вдалій кон'юнктурі ринку можуть приносити високі доходи. Покупець інвестиційних акцій, навпроти розраховують у першу чергу на ріст капіталізованої вартості, і перш ніж зробити покупку ретельно аналізує фінансово-економічні показники підприємства, перспективи розвитку даної галузі, економічну ситуацію в країні, і у світі в цілому. Це інвестиції на досить тривалий період часу - рік і більше. Саме такі акції, при ретельному аналізі й сприятливому збігу обставин можуть дати їхнім власникам дуже високі прибутки.
Однак і ризик вкладень у такі акції дуже високий. Як правило, ліквідність таких акцій дуже низька - і якщо розрахунки не виправдалися, інвестор зазнає більших збитків, оскільки шанси продати такі акції навіть за мінімальною ціною будуть дорівнюють нулю. В Україні у вільному продажі знаходяться в основному простій іменній акції, у Росії - так само продаються й привілейовані акції - наприклад привілейовані акції РАО ЄЕС.
Вартість акцій Ще з курсу політекономії відомо, що вартість акції, а точніше її ринкова ціна, визначається ринком, тобто співвідношенням попиту та пропозиції. Однак фондовий ринок, на відміну від товарного ринку, в основному спекулятивний й існуючий попит і пропозицію не завжди відображає реальне положення справ на підприємстві. Великі гравці можуть протягом певного періоду часу "рухати" ціни нагору або вниз у відповідності зі своїми цілями.
Тому при аналізі існуючих цін треба звертати увагу на наступні показники:
- капіталізована вартість акції - визначає сумарну ринкову вартість акцій підприємства при поточній (курсовий) ціні. Даний показник публікується на сайті біржі після кожних торгів. Можна й самостійно розрахувати даний показник, помноживши поточну ціну акцій на їхню кількість в обігу. Кількість акцій можна знайти на сайті емітента; По капіталізованій вартості акції можна судити про ринкову вартість підприємства в цілому. Для аналізу - даний показник потрібно зрівняти за різні періоди, а так само з показниками аналогічних емітентів. Якщо показник зменшується, то це є ознакою недостатньої інвестиційної привабливості даних акцій у цей момент часу, погіршення прогнозів його економічного розвитку. Прискорений ріст розміру капіталізації, навпроти, свідчить про сприятливі прогнози очікування учасників ринку, про зацікавленість в акціях даного емітента.
- чистий прибуток на одну акцію - це чистий прибуток розраховуючи на одну просту акцію в обігу, що залишається в розпорядженні підприємства після відрахування податків і представляє максимальну суму, що може бути виплачена у вигляді дивидендів на одній просту акції за звітний рік. Розраховується розподілом величини чистого прибутку на кількість акцій в обігу. Згідно українського законодавства, розмір прибутку на одну акцію повинен регулярно публікуватися емітентами у своїх фінансових звітах. Зростання прибутку на одну акцію забезпечує інвесторам ріст прибутку й капіталу, заради чого й купуються акції.
- коефіцієнт ціна-прибуток (Р/Е) - показує зв'язок між ринковою (курсовою) ціною акції та величиною чистого прибутку підприємства, що припадає на одну акцію. Розраховується діленням ринкової (курсової) ціни акції на річний прибуток підприємства на одну акцію. У тих випадках, коли Р/Е конкретної акції нижче середньої величини, то говорять, що акції недооцінені, коли вище - то говорять, що акції переоцінені ринком. Однак і те й інше - лише очікування ринку. Підвищення Р/Е свідчить про підвищення попиту на дані акції на ринку, зниження Р/Е - про зниження попиту.
У кожному разі, якщо Ви вирішили купити акції і стати інвестором, проконсультуєтеся з фахівцями. Хоча ще жоден інвестор не став мільйонером, дотримуючись тільки рекомендацій фінансових менеджерів.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас