Вічний перебіжчик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вічний перебіжчик

559
Сталося. Після постійних коливань з боку вбік Анатолій Кінах все-таки ввійшов у владу, без якої, мабуть, не уявляє свого існування.
Кадровий подарунок до дня народження Української спілки промисловців і підприємців навряд чи когось здивував. Те, що Анатолій Кінах і близькі до нього депутати давно намагалися протоптати стежинку в Кабмін було відомо давно.
Варто тільки згадати голосування в підтримку бюджету, у якому "відзначилися" "кинаховці". Однак, треба думати ця група в "Нашій Україні", спостерігаючи за компромісними рухами Президента, усе очікувала, що у владу інтегрується не тільки вона. Адже влада - владою, а імідж - іміджем.
Але маневри Віктора Андрійовича ставали усе заплутанішими. І вже навряд чи хоч хтось може зрозуміти яку саме позицію в системі політичних координат країни займає головадержави. Саме тому, Анатолій Кінах і пішов під крило до Віктора Януковича, вирішивши "кувати залізо, не відходячи від каси".
Чим займеться збіглий "нашеукраїнець" поки неясно. Очевидно, лише що він буде курирувати економіку й реформи в ній). Тобто, бюджетні кошти на розвиток галузей і пільги для окремих підприємств. Ну а назва посади не так важливо. Отут основний принцип складається в задоволенні самолюбства Анатолія Кириловича. Так що напевно це буде щось голосне й гарне. Наприклад, віце прем'єр-міністр з питань реформ і міністр економіки в одній особі.
Віктор Янукович прекрасно усвідомлює всі позитивні моменти такого призначення. У першу чергу це розхитування "Нашої України". Звичайно, скільки завгодно можна заявляти про те, що фракція "очиститься", а ряди "зімкнуться" у боротьбі з коаліцією. Однак, це всього лише гасла. Відхід одного з засновників блоку, нехай навіть такого як Кінах - це удар нижче пояса. Адже в стратегічному плані він проторував доріжку в Кабмін для багатьох.
Після одержання прем'єрського кадрової ласки, про посади різко задумаються практично всі, хто має до цього інтерес. А це досить багато депутатів з "Нашої України" і далеко не все з них належать до чудової когорти "будь-яких друзів" і бізнес-крила.
Зараз керівництво "Нашої України" намагатиметь зажати гайки, а багато депутатів, скрутивши фігу в кишені, всі частіше будуть кидати свій погляд на будинок уряду. Відхід Кінаха вигідний Януковичу в плані дестабілізації роботи усередині фракції. Тепер у Кіриленко та Секретаріату з'явилися нові проблеми, а виходить, частина ресурсу піде на їхнє рішення. У цей час, уряд і коаліція можуть вільно наступати на інших фронтах.
Крім того, Анатолій Кінах приведе в коаліцію мінімум десяток депутатів, чиї голоси будуть далеко не зайвими в скарбничці, що коаліцианти встановили для формування конституційної більшості. Плюс - парламентські комітети. Сам Кінах очолює комітет з питань національної безпеки й оборони, а, скажемо, Онищук - перший заступник комітету з питань правосуддя. Ніхто, звичайно ж "Нашій Україні" такі кадрові пряники віддавати не буде.
Ну й нарешті - чисто лобістські економічні бонуси. Із працею віриться, щоб Анатолій Кінах пішов у владу чисто через посаду, на загальних підставах. Адже як не крути він гравець першого політичного ешелону. А це означає, що тіньові теми вже обговорені на найвищому рівні, пільги й преференції - розподілені, а креатури розставлені. Суспільство ж ціну питання призначення довідається як завжди небагато пізніше, коли стане зрозуміло, хто й що лобіює.
Отож, крісло зі стандартними можливостями, уже саме по собі є медом, на який злітаються політики. Ну а крісло з підвищеною лобістською опцією, треба думати, викликає в слуг народу підвищене слиновиділення. Якщо Кінах дійсно дістане карт-бланш, весь опозиційний бізнес із парламенту, швидко сформує "живу чергу" на уклін до Віктора Януковичу. Причому подібні процеси стосуватимуться в першу чергу БЮТ.
Звичайно, для прем'єра є й мінуси. Анатолій Кінах не вписується в систему координат нинішнього Кабміну. Майже напевно, наприклад, він буде мати конфлікт із групою Миколи Азарова. Та й навряд чи інтереси Анатолія Кириловича не вступлять у протиріччя із групою Клюєва. Загалом, в урядовому мурашнику почнеться новий поділ повноважень й "тим". У будь-який інший час, подібна локальна дестабілізація й боротьба за вплив була б вигідна Віктору Федоровичу, але тільки не в напіввійськовому стані, коли необхідна підвищена чіткість.
Ну й звичайно ж, самим більшим мінусом Анатолія Кінаха для прем'єра є особливості його політичної кар'єри. Адже, цілком імовірно, що якщо трапиться чудо й "помаранчеві" якимсь позапарламентським маневром візьмуть владу, Анатолій Кирилович знову буде розмахувати на площах жовтогарячим шарфиком, притискаючи до грудей червоне серденько, відхрещуючись від роботи в команді Януковича.
Так що, з Кінахом Вас, Віктор Федорович!
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас