Бойко допоможе Ахметову — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко допоможе Ахметову

Енергетика
979
Мінпаливенерго візьме участь у будівництві російсько-німецького газопроводу трубами Харцизьку.
Міністр палива та енергетики Юрій Бойко, виступаючи на Українському енергетичному саміті в Лондоні, шокував заявою про те, що Київ готовий стати партнером у проекті будівництва магістрального газопроводу Nord Streаm.
Бойко відзначив, що Nord Streаm не пов'язаний з українською енергетичною політикою і дуже важливий для Європейського Союзу, оскільки "пов'язаний з додатковими обсягами газу, які добуваються на Ямалі".
"Ми готові стати партнером у цьому проекті з постачання обладнання та матеріалів", - наголосив Міністр.
Нагадаємо, що магістральний газопровід Nord Stream, що раніше йменувався Північно-європейським газопроводом, повинен з'єднати Південно-Російське родовище, розташоване на сході Ямало-Ненецького автономного округу з європейськими споживачами.
Проект Nord Streаm можна вважати одним із самих спірних за останнє десятиліття. Ще в 2000 році рішенням Європейської Комісії проекту Nord Stream був привласнений статус "TEN" (Трансєвропейскі мережі). При цьому Брюссель покладав на нього більші надії. Nord Stream не проходить через транзитні країни, що дозволяє знизити вартість транспортування російського газу й виключити можливі політичні ризики. Саме цей фактор став ключовим у підтримці проекту Німеччиною, змушеної сьогодні платити близько 250 доларів США за тисячу кубометрів блакитного палива через численні витрати на відрахування країнам -транзитерам.
Однак після інтеграційної хвилі 2004 року супротивників проекту стало значно більше. Багато країн, що ввійшли в Євросоюз, злякалися можливості втрати свого впливу та геополітичної ваги через втрату транзитних можливостей. Так, проти СЕГ фактично повстали країни Прибалтики, а Польща порівняла його з пактом Рібентропа-Молотова. І хоча із країнами Прибалтики домовленості начебто б і досягнуті, Варшава залишається найзапеклішим супротивником Nord Stream.
Україна при всьому бажанні не зможе отримати бонус від участі в проекті. Адже газопровід проходить дуже далеко від її території. Та й кидати від нього гілку в Україну не має сенсу - газ російського походження, що поставляється по ньому, а значить про диверсифікованості постачань мова не йде. Єдине, що може відбутися, так це чергова конфронтація з польським урядом, що і так не в захваті від обмежень на ввезення в Україну сільськогосподарської продукції.
У своїй заяві Юрій Бойко обмовився, що мова йде про постачання обладнання та матеріалів. Поза всякими сумнівами, міністр палива та енергетики України мав на увазі більшою мірою труби великого діаметра (ТБД) в 1420 мм. В Україні найбільшим виробником ТБД є Харцизький трубний завод, що входить у фінансово-промислову групу СКМ, близьку до Ріната Ахметова.
Розмови про те, що ХТЗ поставить для СЕГ труби великого діаметра, почалися ще в 2006 році, коли були досягнуті домовленості про поставки 600 тисяч тонн труб. Сьогодні ХТЗ конкурує з російським Виксунським трубним заводом, що поставляє труби для СЕГ. Як постачальник ТБД "Газпром" також розглядає Іжорський завод. Однак не виключено, що на користь вибору українських постачальників зіграє досить низька ціна на цю продукцію.
Високі виробничі потужності ХТЗ у сукупності з гарантованими замовленнями відкривають перед підприємством широкі перспективи. За прогнозами ряду аналітиків, побічно підтвердженим останньою заявою Юрія Бойко, уже через кілька років Харцизький завод може зайняти близько 40% російського ринку ТБД.
Таким чином, Мінпаливенерго декларуючи участь у проекті СЕГ, насправді в ньому не представлена. Лобіюючи інтереси СКМ, Юрій Бойко виводить комерційну участь недержавного підприємства на державний рівень.
Чи значить це, що тепер держава нарешті-те почне допомагати всім українським експортерам (чого за ним давно не спостерігалося) або все-таки воно обмежиться допомогою лише деяким?
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас