Слідство щодо розтрат грошей від продажу "Криворіжсталі" можуть поновити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Слідство щодо розтрат грошей від продажу "Криворіжсталі" можуть поновити

Казна та Політика
148
У Верховній Раді зареєстровано проект постанови щодо продовження роботи Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування витрат коштів, отриманих від приватизації ВАТ "Криворіжсталь". Про це повідомляє прес-служба ВР.
Попередній звіт Тимчасової комісії пропонується взяти до відома, і продовжити з'ясування законності та ефективності використання зазначених коштів.
У бюджет м. Кривій Ріг з держбюджету надійшли кошти в повному обсязі, але станом на 1 січня 2007 р. "вони не використані і залишаються на спеціальному рахунку міського бюджету. Пропозиції, надані виконкомом Криворізької міської ради Міністерству фінансів України щодо наступного використання субвенції залишаються неузгодженими", - говориться у звіті Комісії. Нагадаємо, у березні 2006 р. Мінфін переказав Кривому Рогові та Дніпропетровській області 30 млн гривень від приватизації "Криворіжсталі".
Попередній звіт тимчасової слідчої комісії з питань розслідування витрат коштів, отриманих від приватизації ВАТ "Криворіжсталь" запланований на 16 березня.
Як відомо, парламент проголосував за створення ВСК щодо "Криворіжсталі" 30 листопада 2006 р. Ініціатором створення такої комісії і винесення цього питання на обговорення в сесійній залі був депутат від БЮТ Олександр Турчинов. У грудні 2006 р. парламентська слідча комісія направила запити в Генпрокуратуру, Держказначейство, ФДМ та Міністерство фінансів, у яких просила до 9 січня надати всі наявні документи з приватизації металургійного комбінату.
У супровідних документах відзначалося, що в результаті повторного продажу акцій "Криворіжсталі" держава одержала 24 млрд. 200 млн. грн. (4,8 млрд. дол.). Після повернення коштів попереднім покупцям у розпорядженні держави повинні були залишитися близько 20 млрд. грн., які необхідно було використати з максимальною ефективністю для національної економіки України.
Частина отриманих коштів зобов'язані були переказати на спеціальні рахунки бюджету міста Кривій Ріг та обласний бюджет Дніпропетровської обл.(на заходи, пов'язані з рішенням екологічних і соціально-економічних проблем), ще частина - у пенсійний фонд для забезпечення виплати пенсій і на повернення заощаджень ошуканим вкладникам "Ощадбанку". Але у квітні 2006 р. Віктор Ющенко ветував направлені 9 млррд грн від приватизації "Криворіжсталі" на повернення боргів вкладникам Ощадбанку СРСР.
"Криворіжсталь" була продана у 2005 році на відкритому аукціоні. Підприємство купив світовий лідер металургії Лакшмі Міттал за 24,2 млрд грн. Після продажу підприємство було перейменовано в "Міттал Стіл Кривій Ріг" (Mittal Steel Co. - найбільший у світі виробник сталі).
Доходи за рахунок приватизації "Криворіжсталі" в Україні у 2005 р. досягли рекорду - 20,699 млрд грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас