Говорить і показує Бойко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Говорить і показує Бойко

Енергетика
282
Минулого тижня Кабінет Міністрів призначив головою НАК "Нафтогаз України" Євгенія Бакуліна, який керував "Укргазвидобуванням". На відміну від свого попередника Володимира Шелудченка новоспечений керівник НАКу відомий як міцна креатура міністра палива та енергетики Юрія Бойка. Проте спостерігачі кажуть, що в сучасних умовах Євгенію Миколайовичу все-таки доведеться узгоджувати свої дії з віце-прем'єром Андрієм Клюєвим.
Пригоди російського нафтовика
Нафтогазову кар'єру в Україні Євгеній Бакулін почав з Лисичанського НПЗ. В 2000 р. завод придбала російська ТНК і, не ставши довіряти управління місцевим менеджерам, розставила на ключових постах "своїх" людей. Тоді головою наглядацької ради став проектний менеджер Тюменської нафтової компанії Олександр Городецький. А Євгеній Бакулін завдяки його старанням з начальника зміни Ачинського НПЗ (м. Ачинськ, Красноярський край, РФ) став членом правління - директором департаменту експлуатації й промисловості лисичанського заводу.
При цьому російські бізнесмени розуміли, що для успішної роботи НПЗ керувати підприємством повинен не тільки висококласний фахівець, але й людина, що впливає на місцеву владу. На цю роль як не можна краще підійшов нинішній міністр палива та енергетики Юрій Бойко, що на той час більше 15 років проробив на підприємствах Луганської області й очолював одне з найбільших у регіоні підприємств - Рубежанський казенний хімічний завод "Зоря" (виробляє тротил і тротиломісткі вибухові речовини промислового та військового призначення). Таким чином, ТНК познайомила Євгенія Бакуліна і Юрія Бойка. І із цього моменту Євгеній Миколайович та Юрій Анатолійович уже не розставалися.
У лютому 2002 р. Бойко очолив наглядацьку раду ВАТ "Укрнафтохімпроект", а Бакулін став членом НР цієї компанії. Коли Юрій Бойко встав на чолі НАК "Нафтогаз України", Євгеній Бакулін прийняв керівництво "Укргазвидобуванням" ("дочкою" НАК). Прихід "помаранчевої" влади на час перервав кар'єру спочатку Бойка, а потім і Бакуліна.
Але із призначенням прем'єр-міністром Віктора Януковича обидва менеджера повернулися в нафтогазову еліту в серпні 2006 р. Юрій Бойко став міністром палива та енергетики, а вже у вересні крісло керівника "Укргазвидобування" знову зайняв Євгеній Бакулін.
Між двох вогнів
Новоспечений голова "Нафтогазу" добре ознайомлений з положенням справ у компанії (із грудня 2006 р. він є членом правління НАКу). Як уже повідомлялося, через зміну умов роботи на ринку холдинг поступився мільярдні грошові потоки ЗАТ "Укргазенерго" (спільне підприємство RosUkrEnergo і НАКу) і зараз зазнає значні фінансові проблеми. Їхнє рішення, як видно, і буде однією з головних завдань Бакуліна.
Аналітики кажуть, щоб залишитися на плаву, НАКу доведеться відмовитися від подальшого нарощування позик і зайнятися погашенням уже притягнутих кредитів, розмір яких на сьогоднішній день досягає 2 млрд дол. Додатковий фінансовий ресурс вона змогла б знайти, провівши інвентаризацію газотранспортної системи України, що не здійснювалася із часів розпаду СРСР. Цей захід дозволить установити компанії, що експлуатують безкоштовно газопровідні гілки.
Говорять, що перед призначенням новий голова НАКу встиг отримати від Юрія Бойка головну настанову - максимально прискорити процес передачі газорозподільних мереж від міськ- і облгазів в управління ДП "Укргазмережі" (входить у структуру "Нафтогазу України"). Отримавши їх, компанія зможе перевести на себе фінансові потоки платежів (а це близько 2,5 млрд грн.) за транспортування палива по розподільних газопроводах (зараз це прерогатива "Укргазенерго").
До того ж консолідація мереж під одним дахом спростить завдання RosUkrEnergo, що давно придивляється до регіональних газопостачальних компаній. Однак уже зараз такі плани дубля Бойко–Бакулін зустрічають опір з боку віце-прем'єра Андрія Клюєва. 1 березня (за день до призначення Євгенія Бакуліна) Національна комісія з регулювання електроенергетики, який керує креатура Андрія Петровича Сергій Титенко, відклали видачу ліцензії на право розподілу природного та нафтового газу "Укргазмережам". Без цього документа метушня з відбором мереж стає безглуздою - "Укргазмережі" просто не матимуть права працювати з "трубою".
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас