ЄС: Україні не потрібен ГТК з Росією і Німеччиною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС: Україні не потрібен ГТК з Росією і Німеччиною

Енергетика
276
Україна цілком самодостатня транзитна країна і може успішно продовжувати транспортувати газ у Європу без залучення додаткових партнерів.
Про це заявив радник комісара ЄС із питань енергетики Юріс Озолінц, коментуючи можливість створення газотранспортного консорціуму (ГТК) при участі України, Росії та Німеччині.
На думку експерта, українська газотранспортна система (ГТС ) має потужний технічний потенціал, тому самостійна експлуатація власних газових мереж може принести Україні неабиякі економічні вигоди.
"Якби стан транспортної системи України був в такий поганий, що вона сама не була б здатна залучати фінанси для її підтримки, тоді могли б бути розмови, що хтось повинен брати участь у консорціумі. Але я таких сигналів не чув. Усі говорять, що українська газотранспортна система в повному порядку", - сказав Озолінц.
Радник комісара ЄС із питань енергетики застеріг, що створення тристороннього газотранспортного консорціуму може зробити цей бізнес непрозорим і від цього постраждає кінцевий європейський споживач.
28 лютого, на загальній прес-конференції за підсумками переговорів прем'єр-міністра України Віктора Януковича в Берліні Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель підтвердила "зацікавленість у встановленні відносин з Україною в рамках енергетичних питань".
Вона відзначила, що Німеччина визначиться щодо своєї участі в міжнародному ГТК після переговорів міністра економіки та енергетики Німеччини Михаеля Глосса та міністра палива та енергетики України Юрія Бойко, заплановані на травень ц.р. у Києві.
"У ході переговорів з'ясуються додаткові обставини. Це відповідає нашої зацікавленості", - сказала Меркель. Разом з тим Канцлер відзначила, що уряд Німеччини не може на політичному рівні впливати на вибір суб'єктів господарювання своєї країни.
"Уряд не змусить підприємства використати ці лінії. Але є політична зацікавленість разом з Україною встановити надійні стосунки", - відзначила Меркель.
У свою чергу Янукович підкреслив, що створення ефективної системи енергетичної безпеки можливо лише при участі трьох сторін: імпортерів, транзитерів і споживачів. Серед імпортерів він назвав Росію та країни Каспійське басейну, споживачів - Європейський Союз, транзитерів - Україну, підкресливши, що торік Україна транспортувала 113 млрд кубометрів газу.
Тим часом, німецька преса сумнівається в прогностичності енергетичної політики українського прем'єра. Так, впливова газета Франкфуртер Альгемайне в день візиту Януковича в Берлін висловила думку, що "німецьким партнерам з переговорів з Януковичем буде нелегко правильно оцінити його пропозиції" щодо газового консорціуму, тому що тут його позиція "не зовсім очевидна".
На думку експертів, створення ГТК є дуже актуальним для Німеччини. Однак, як заявив раніше в інтерв'ю ВВС експерт Фонду науки та політики Райнер Лінднер (Фонд є радником німецького Бундестагу та федерального уряду), "тут мова йде про необхідність відмови від прийняття рішень ад-хок (рішення, що приймається спеціально), замість цього висновок конкретних угод у галузі енергетики".
Як повідомлялося,13 листопада 2006 року міністр палива та енергетики України Юрій Бойко заявив, що законодавча база для діяльності ВАТ Міжнародний газотранспортний консорціум створений. Якщо Верховна Рада підтримає даний законопроект, Україна формально зможе створювати ГТК. Спочатку він буде займатися будівництвом ділянки Богородчани - Ужгород, що дасть можливість збільшити обсяги поставок газу з Росії в Європу приблизно до 20 млрд кубометрів на рік. Після цього планується приєднання третього партнера - Німеччини.
Раніше експерти відзначали, що при тристоронньому форматі, що передбачений договором від 2004 року, Україна може виявитися в абсолютно невигідній ситуації. І Росія як постачальник, і Німеччина як споживача і продавця мають спільний інтерес - як заощадити на транзитному тарифі, вважає віце-президент Фонду Стратегія-1 Михайло Гончар.
"Особливо, якщо врахувати, що російському Газпрому належить пакет акцій в АТ Рургаз, - підкреслив він. Щоб уникнути їх об'єднання проти України, потрібно залучити до ГТК ще одного учасника, вважає Гончар. Він також відзначив, що зараз Німеччина розглядає свою роль учасника ГТК як інвестора, що вкладає кошти в модернізацію української ГТС, одержуючи в обмін на це доступ до її управління. Росія ж, на думку Гончара, розуміє консорціум як установлення свого контролю над транзитом газу через Україну.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас