Вони повертаються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вони повертаються

Казна та Політика
472
Чому відплив капіталу з України не повинен лякати чиновників?...
Чиновники часом можуть влаштувати паніку не гірше за журналістів. Не встигли українці натішитися рекордним припливом у країну прямих іноземних інвестицій (+3,5 млрд дол. за 9 місяців 2006 року, за даними Нацбанку), як міністр економіки Володимир Макуха приголомшив заявою: гроші, навпаки, залишають Україну. Як повідомив міністр, за 2004-й, 2005-й і 9 місяців 2006 року з країни вивезено $12,9 млрд.
Прийшли-пішли
Твердження міністра небезпідставні. Наведені ним цифри взято не зі стелі, а з платіжного балансу, що публікується Нацбанком. Відплив капіталу фіксується в графі з довгою назвою "Розміри недоотриманої виручки за експорт товарів і послуг, оплата імпорту, що не надійшов, і платежі за фіктивними операціями з цінними паперами". Причому в реальності відплив капіталу може бути більший приблизно ще на 30%, вважає економіст центру "CASE Україна" Віталій Ваврищук
Чи варто бити на сполох і терміново вживати чергових драконівських заходів, щоб перешкодити вивезенню грошей за кордон? Аж ніяк. По-перше, грошові потоки з України за кордон потихеньку, але рідшають. У 2004-му з країни вивезено $6,94 млрд, у 2005-му відплив капіталу скоротився вдвічі - до 3,47 млрд дол., а за три квартали минулого року українці вивезли за кордон ще менше - 2,477 млрд дол.. Тенденція очевидна.
По-друге, змінюються цілі вивезення коштів. Дедалі більше українців бажають диверсифікувати ризики й зберігати частину накопичених грошей за кордоном. Переведення грошей в офшори значно спрощує інвестування в іноземні фонди. В Україні такі інвестиції жорстко регулюються законодавством: щоб вкласти гроші в іноземний актив, необхідно отримати ліцензію НБУ.
Олігархи теж виводять кошти за кордон аж ніяк не з метою сховати гроші у швейцарському банку. Приміром, щоб вивести компанію на IPO, права власності необхідно перереєструвати на закордонну компанію, інакше продати акції на іноземній фондовій біржі буде вкрай складно.
Зрештою, левова частка виведених з України коштів повертається назад. Найбільше в Україну, за даними Держкомстату, інвестують Кіпр і Британські Віргінські острови. За 9 місяців 2006 року обсяг кіпрських ПІІ в українську економіку становив 2,2 млрд дол., а резиденти Британських Віргінських островів за той самий період інвестували в Україну 786,9 млн дол.
Інвестиції з офшорних територій - це українські капітали, які було виведено за кордон, вважає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. Вони повертаються.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас