Весь обсяг прокачки через Бургас-Александруполіс буде визначати Транснафта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Весь обсяг прокачки через Бургас-Александруполіс буде визначати Транснафта

Енергетика
71
Обсяг прокачування нафти через нафтопровід "Бургас-Александруполіс", добутий не в Росії, буде визначати ВАТ "АК "Транснафта" (РТС: TRNF), повідомив заступник міністра промисловості та енергетики РФ Андрій Демент”єв.
Він відзначив, що акціонерам проекту квоти надані не будуть, і компанії зможуть одержати рівний доступ при прокачуванні своєї нафти через цей нафтопровід. "Оскільки оператором буде "Транснафта", ми припускаємо, що фактично "Бургас-Александруполіс" стане як би частиною нашої трубопровідної системи. Так що до нього буде такий же рівний доступ, пропорційний обсягу нафти, зданої в систему "Транснафти", - сказав Демент”єв.
Заступник міністра повідомив, що в міжнародну проектну компанію, яка буде займатися, у тому числі, і підготовкою техніко-економічного обґрунтування проекту, увійдуть із російської сторони "Газпром Нафта", "Роснафта" (РТС: ROSN) і "Транснафта", з болгарської - проектна компанія "Бургас-Александруполіс БГ", з грецької - Hellenic Petroleum, Thraki та уряд Греції.
Відповідаючи на запитання, чи планують іноземні учасники проекту продавати свої частки, Демент”єв сказав: "У них є таке право, і ми обговорювали цю тему. Нові потенційні учасники повинні бути нафтовими компаніями, які мають у своєму розпорядженні нафту на Чорноморському узбережжі. Список зрозумілий - Chevron, ТНК (РТС: TNKO)-ВР, "Казмунайгаз". Але грецька та болгарська сторони самі вправі вирішувати, як розпоряджатися своїми частками".
Говорячи про ситуації з нафтопроводом "Дружба", заступник міністра запевнив, що відмовлятися від транспортування через цей нафтопровід РФ не збирається. "Ми досить давно озвучуємо концепцію диверсифікованості наших напрямків, у тому числі і експортних, як щодо нафти, так і щодо нафтопродуктів. Але це не виходить, що ми збираємося відмовлятися від яких-небудь використовуваних напрямків, якщо вони при цьому економічно ефективні. Зараз "Дружба" ефективна, так навіщо від її відмовлятися", - відзначив він.
Демент”єв також повідомив, що погоджувати проект "Унеча-Приморськ" (проектований нафтопровід для поставки нафти в Європу в обхід Білорусії) з подіями, що відбулися між Росією та Білорусією, "було б помилкою". "Це не антибілоруський, а нормальний, економічно обґрунтований проект розвитку трубопровідної системи", - сказав він.
Демент”єв також повідомив, що генеральна схема розвитку нафтопровідного та нафтопродуктопровідного транспорту може бути підготовлена і представлена в уряд РФ в III кварталі поточного року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас