Клюєв: Україна не має наміру міняти РосУкрЕнерго на Ітеру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клюєв: Україна не має наміру міняти РосУкрЕнерго на Ітеру

Енергетика
147
Україна не веде переговори про зміну оператора поставок імпортного газу, повідомив віце-прем'єр міністр із питань паливно-енергетичного комплексу Андрій Клюєв після засідання Кабміну, коментуючи журналістам інформацію про можливу заміну в цих поставках компанії РосУкрЕнерго на Ітеру.
"Поки офіційні переговори ні з ким не ведуться", - сказав Клюєв.
Прем'єр-міністр Віктор Янукович 12 лютого зустрівся з головою ради директорів ТОВ Ітера Ігорем Макаровим.
У ході зустрічі вони обговорили основні напрямки діяльності групи в Україні і перспективи спільних проектів в енергетику. Після цього в ЗМІ з'явилася інформація про можливості участі Ітери в поставках газу на Україну.
Ітера до 2003 року була оператором транспортування туркменського природного газу в Україну. У цей час українські компанії групи торгують газом українського видобутку в незначних обсягах.
Після "газової війни" між Україною та РФ наприкінці 2005 - початку 2006 р. було ухвалене рішення перейти на ринкові відносини в розрахунках за російський газ. У результаті переговорів, єдиним постачальником усього імпортного газу в країну стала компанія РосУкрЕнерго.
24 жовтня 2006 року РосУкрЕнерго і УкрГазЕнерго підписали доповнення до Договору купівлі-продажу природного газу від 2 лютого 2006 р. на 2006-2010 р.
Відповідно до цього документа, визначена ресурсна база поставок середньоазіатського газу в Україну в 2007-2009 р. в обсязі 55 млрд кубометрів щорічно, що повністю відповідає потребам української економіки в імпортному газі. В 2007 році ціна поставок середньоазіатського газу становить 130 доларів за 1000 кубометрів.
Варто відзначити, що раніше віце-прем'єр-міністр України з питань ПЕК Андрій Клюєв заявив про те, що Кабінет міністрів відмовиться від послуг посередника-монополіста УкрГазЕнерго і обіцяє вже в наступному році повернутися до контрактів, які були підписані у 2003-2004 р. прямо між Газпромомо та НАК Нафтогаз України.
Крім того, російська компанія Ітера, що до 2003 р. була оператором транспортування туркменського газу від кордону з Туркменістаном та Азербайджаном до кордону Росії з Україною, заявила про намір повернутися на український ринок.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас