Переклад з російської — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переклад з російської

Фінтех і Картки
849
Російські платіжні системи, що прагнуть захопити ринок переказів СНД, активно висаджуються в Україні…
Поява в Україні нових платіжних систем, а також впровадження програм лояльності дозволили вітчизняним банкам знизити в 2006 р. вартість грошових переказів у середньому по ринку на 15-20%. Фінансисти не приховують, що це здешевлення дозволило їм дуже істотно наростити об'єми перерахувань по країні й за її межі.
Агенти дають обсяги
Найбільше активно торік росли обсяги грошових перерахувань по території України. "В 2006 році обсяги міжнародних переказів збільшилися приблизно на 20%, перерахувань усередині країни - відразу в 2,5 рази", - повідомив голова правління АКБ "Правекс-Банк" Наталя Зубрицька.
Як не дивно, але фінустанови вкрай рідко знижували тарифи по переказах в межах України. Свій успіх вони пояснюють винятково активними рекламними кампаніями й розширенням мережі відділень. Приріст же міжнародних переказів уважають закономірністю. "Тарифи на перерахування без відкриття банківських рахунків були знижені в середньому по ринку на 15-20%, що значно підвищило привабливість цієї послуги", - відзначив голова правління Діамантбанку Олександр Рибалкін.
Ще один значимий фактор - ріст добробуту громадян: за розрахунками банкірів, торік в 1,5-2 рази виросли суми перекладів. "Середній розмір грошового переказу по країні становив близько 2 тис. грн, міжнародного - приблизно 400 дол.", - розповів заступник директора департаменту роздрібних продуктів і маркетингу Райффайзен Банку Аваль Євген Дем’янов.
Головними відправниками грошей територією України, за словами банкірів, в 2006 р. стали столичний регіон і схід країни, найбільшими одержувачами визнані західні області та Крим. "Активними країнами - відправниками міжнародних грошових переказів є Росія, Італія, Сполучені Штати Америки, Іспанія, Німеччина, Португалія та Ізраїль. З України частіше кошти перераховувалися в Росію, Німеччину, США, Ізраїль, Грузію та Туреччину", - повідомила Зубрицька.
Росіяни мітять територію
Вітчизняний ринок переказів торік залишався в центрі уваги міжнародних операторів. Примітною подією стала активізація в нашій країні однієї з найбільших світових систем MoneyGram, що кілька років назад практично вдалося витиснути з українського ринку американської Western Union. Стали висаджуватися на наш ринок й екзотичні платіжні системи, про існування яких донедавна знали деякі. Нацбанк зареєстрував латиноамериканську систему VIGO (приналежну Vigo Remittance Corp.), що має досить сильні позиції в Латинській Америці, Африці, Азії і Європі. Головна перевага подібних компаній - лояльніші тарифи й досить широке представництво в окремо взятих регіонах.
Небачену спритність проявили росіяни, які взялися скоряти ринок СНД. Нерідке місце на українському ринку намагалися зайняти не просто невеликі платіжні системи, а й зовсім новачки, які лише недавно отримали ліцензії на здійснення грошових переказів: "Живі гроші" (приналежні "Собінбанку"), BLIZKO ("Зв'язок-банк") і "Країна Експрес" (ЗАТ "Билінговий центр").
"За даними Всесвітнього банку, найбільш динамічним сегментом світового ринку грошових переказів зараз стає саме ринок СНД - зростання складає близько 60-70% у рік, а середньорічний обсяг уже досяг 15 млрд дол.", - пояснив зацікавленість новачків Олександр Рибалкін.
Правда, фінансисти впевнені, що новоявлені перекладачі не зможуть самостійно затвердитися на території колишнього СРСР. "Щоб створити власну велику міжнародну систему, потрібно мати авторитет у світовому фінансовому співтоваристві, значні ресурси для створення відповідного програмного забезпечення, широке покриття. Всі невеликі системи, які працюють в Україні, в основному зав'язані на великі російські банки, які пристойно представлені на просторах СНД. Думаю, їхня перспектива - це злиття в одну компанію, тоді на території Співдружності з'явиться свій монополіст, що зможе конкурувати з Western Union й MoneyGram", - підкреслив начальник управління по роботі з населенням банку "Хрещатик" Вадим Клименко.
Від засилля іноземців виграють клієнти. Адже виходячи на наш ринок, новачки починають демпінгувати, і в деяких випадках вартість міжнародних переказів опускається до 1-1,5% суми переказу (проти 8-10% за аналогічні послуги, що стягують старожилами ринку).
Головний недолік новачків - це скромна мережа представництв в Україні. Банкіри не виключають, що в міру просування на нашому ринку нових компаній великі оператори почнуть пропонувати зовсім інший сервіс за досить привабливими цінами.
"Думаю, можна говорити про перспективу уведення переказів у гривні територією нашої країни за спеціальними тарифами на основі точок систем-монополістів. Банки були б зацікавлені в участі в подібному проекті", - вважає Клименко. Крім того, фінансисти очікують продовження планомірного зниження тарифів по всім видам переказів. За прогнозами, вартість міжнародних перерахувань до кінця 2007 р. може зменшитися на 10-15%, внутрішньоукраїнських - на 5-10%.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас