Прем"єр: Україна зацікавнена у переробці каспійської нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем"єр: Україна зацікавнена у переробці каспійської нафти

Енергетика
128
Україна зацікавлена у використанні нафтопроводу Одеса - Броди для поставок каспійської нафти в країни Західної Європи, а також обговорює можливість переробки частини цієї нафти на українських нафтопереробних заводах (НПЗ), заявляє прем'єр-міністр України Віктор Янукович.
"Ми, безумовно, зацікавлені брати активну участь як у транспортуванні цієї нафти, так, можливо, і її переробці на території України, тому що ми маємо потужності у Львівській та Івано-Франківській областях. Можна модернізувати ці нафтопереробні потужності і частина каспійської нафти переробляти на території України - це також входить у наші плани", - сказав він на прес-конференції у вівторок у Львові.
За словами Януковича, зараз проробляється питання про об'єднання інтересів Азербайджану, Казахстану, Росії та компанії Shell, які добувають нафта в Каспійське басейні.
"Після того, як нафтопровід Баку - Тбілісі - Джейхан буде заповнений, Каспійський трубопровідний консорціум, який зараз добудовується, буде заповнений, і ми побачимо надлишки нафти, власники нафти також побачать ці надлишки - а це прогнозується на друге півріччя 2008 року, і встає питання, як її далі транспортувати. Тому сьогодні власники нафти вже ведуть із нами переговори, як вирішити це питання", - відзначив глава уряду.
За його словами, для цього існує кілька шляхів. Один з них - створення нафтотранспортного консорціуму. "Напрямок транспортування нафти Одеса - Броди може бути до Карлуп (Чехія) - це можна зробити дуже швидко, у цьому напрямку можна транспортувати близько 7-8 млн тонн нафти", - вважає Янукович.
Глава уряду підкреслив, що добудування нафтопроводу Одеса - Броди до Плоцка - Гданьска (Польща) збільшить обсяг транспортування нафти до 20 млн тонн. Він вважає, що існує реальна можливість використання цього нафтопроводу.
У той же час прем'єр відзначив низьку активність із боку інвесторів з Європи, зокрема, з Польщі та Чехії. "Існують заяви, але поки немає конкретних дій. У той же час зараз ми виступаємо з ініціативою якомога швидше прискорити цей процес. Будемо ініціювати збори переробників нафти, споживачів з Європи і власників нафти", - резюмував він.
Із шести українських НПЗ два перебувають у Західній Україні - НПК "Галичина" (Дрогобич Львівської обл.) і "Нафтохімік Прикарпатття" (Надвирная Івано-Франківської обл.). Обоє контролює група Приватбанк. Крім того, заявлено про плани будівництва нового НПЗ у Бродах (Львівська обл.).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас