В Угорщині вибухнув скандал через українську електроенергію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Угорщині вибухнув скандал через українську електроенергію

Енергетика
547
В Угорщині вибухнув голосний політичний скандал, пов'язаний з імпортом електроенергії з України.
У його епіцентрі - лідер місцевих соціал-демократів Ласло Капойї. Угорська опозиційна партія "Фідес" обвинуватила державний концерн MVM у лобіюванні інтересів приватної компанії System Consulting. Власником фірми є відомий політик Ласло Капойї.
За результатами 2006 року System Consulting стала найбільшим імпортером української електроенергії в Угорщину. За даними опозиціонерів, компанія Капойї закуповує електрику по дуже низьких цінах. У той же час у самій Угорщині спостерігається значний ріст тарифів на енергоносії.
Як повідомляє газета "Непсабадшаг", представники "Фідес" стверджують, що куплену в Україні електроенергію угорський оператор відразу перепродає однойменній офшорній компанії. Та, у свою чергу, поставляє електрику держпідприємству МVМ, а також кільком промисловим споживачам, серед яких меткомбінат "Дунаферр", підконтрольний української корпорації ІСД.
Українську електроенергію в Угорщину протягом кількох років постачали дві компанії - System Consulting та Energy Capital. Наприкінці 2006 року державна компанія "Укрінтеренерго" почала переговори з іще одним угорським імпортером - фірмою Emfesz Kft, яку пов'язують із бізнесменом Дмитром Фірташем.
За даними джерела в "Укрінтеренерго", Emfesz Kft запропонувала майже у двічі більшу ціну, ніж System Consulting. Але підвищення експортної ціни було зірвано завдяки втручанню в переговори корпорації MVM. Угорський держоператор повідомив, що пропустить на територію Угорщини тільки електроенергію, постачальником якої є System Consulting.
Президент юридичної компанії "Сафронов і партнери" Валерій Сафронов стверджує, що перепродаж System Consulting електроенергії однойменному американському офшору порушує нормативні вимоги України. Юрист пояснює, що для висновку контракту на закупівлю електроенергії іноземний покупець повинен підтвердити, що країна-одержувач прийме струм у свої мережі та її внутрішній ринок споживе цей обсяг. "У заявці System Consulting нічого не сказано про намір реалізувати основний обсяг струму резидентові США, що перепродує цей струм кінцевому споживачеві", - відзначає Сафронов.
У свою чергу Михайло Грищенко, завідуючий сектором зв'язків зі ЗМІ Мінтопенерго, відзначив, що визначення умов експорту, у тому числі вибір партнера й установлення цінових параметрів, є прерогативою "Укрінтеренерго". За словами урядовця, співробітництво з System Consulting почалося ще в 1993 році на підставі бартерного контракту з "Укрінтеренерго". 30 липня 1995 року між "Укрінтеренерго" та System Consulting був укладений довгостроковий контракт на щорічну поставку з Бурштинського енергоострову 350 МВт електроенергії. Договір дійсний до 31 грудня 2015 року. Чиновник затверджує, що з метою забезпечення цього контракту угорці вклали в створення енерго-острову значні кошти.
У той же час Ростислав Іщенко, віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин, вважає, що українська сторона не має моральних зобов'язань перед System Consulting. Експерт не бачить причин, через які країна повинна продавати електроенергію кожному з операторів за заниженими цінами.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас