Бойко: Україна має намір збільшити видобуток урану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко: Україна має намір збільшити видобуток урану

Енергетика
135
Україна має намір до 2010 р. збільшити видобуток урану на 75% - до 1,4 тис. т на рік у порівнянні з 2006р. Про це повідомив міністр палива та енергетики України Юрій Бойко.
За його словами, відносно дешева власна сировина дозволить зберегти ціни на електроенергію АЕС "на досить низькому рівні". Міністр уточнив, що в цей час Україна добуває близько 800 т урану на рік.
Єдиним виробником урану в Україні є державне підприємство "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (Жовті Води, Дніпропетровська обл.). До 2011 р. комбінат має намір збільшити забезпечення українських атомних електростанцій урановим концентратом до 71% у порівнянні з нинішніми 32%.
Нагадаємо, що 10 січня прем'єр-міністр України Віктор Янукович підписав постанову "Про вдосконалення управління атомно-промисловим комплексом". Документом створений державний концерн "Укратомпром" як державне господарське об'єднання державних підприємств та організацій.
Концерн є підзвітним Міністерству палива та енергетики України. У його сполуку ввійшли: ДП "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат", ДП "Дирекція підприємства, що будується на базі Новоконстантинівського родовища уранових руд", ДП "Смоли", Український науково-дослідний і проектно-розвідувальний інститут промислової технології, ДП "Дніпропетровський завод прецизійних труб".
Слід зазначити, що в Україні на різних держпідприємствах існують окремі елементи ядерно-паливного циклу: видобуток урану, часткове зберігання ядерного палива. "Укратомпром" візьме на себе функції консолідації та координації всіх профільних підприємств галузі. У той же час уряд відмовився від замкнутого циклу виробництва ядерного палива.
Експерти вважають, що створення концерну "Укратомпром" вирішить питання модернізації атомної промисловості країни і поставок сировини для атомних електростанцій. Це дозволить наростити експорт електроенергії з України.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас