На зберіганні ядерних відходів Україна заощадить 1 млрд долл. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На зберіганні ядерних відходів Україна заощадить 1 млрд долл.

Енергетика
164
За рахунок реалізації проекту будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива Україна протягом десяти років може заощадити 1 млрд доларів.
"Ми заощадимо приблизно мільярд доларів у найближчі десять років за рахунок того, що зберігаємо наші відпрацьовані комплекти отут, а не відправляємо в Росію і не переробляємо їх там", - сказав міністр палива та енергетики України Юрій Бойко у прямому ефірі на Першому Національному каналі.
Він відзначив, що "кожна країна, якщо вона будує енергетичну незалежність, має свої сховища (відпрацьованого ядерного палива.), у такий же спосіб будемо будувати їх і ми... У нас підписаний контракт із американською корпорацією Holtec, ми повинні будемо пройти всі необхідні експертизи і процедури відповідно до нашого законодавства і світовим досвідом, а потім приступити до будівництва... Це забере певний час, але в нас достатьо витримки, і ми знаємо, що нам робити".
Міністр при цьому додав, що "зараз розглядається техніко-економічне обґрунтування проекту... Будуть враховані всі аспекти, які будуть націлені на забезпечення безпеки і економічної ефективності".
У грудні 2006 року президент НАЕК Енергоатом Андрій Деркач заявив про те, що "Енергоатом" має намір найближчим часом за власні засоби провести міжнародну екологічну експертизу техніко-економічного обґрунтування будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, представленого компанією Holtec Int.
Деркач відзначив, що представлене компанією Holtec Int. ТЕО будівництва ЦСВЯП, за оцінкою керівництва компанії, не повністю відповідає параметрам оцінки можливих ризиків.
У жовтні 2006 року НАЕК "Енергоатом" офіційно заявив про наміри будівництва сховища для проміжного централізованого зберігання відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) Рівненської, Хмельницької та Південно-Української АЕС у зоні відчуження Чорнобильської АЕС.
Передбачувана місткість сховища - 17 тис. відпрацьованих тепловиділяючих зборок ядерного палива (ВТЗП) реакторів типу ВВЕР у герметичних контейнерах. Річна продуктивність об'єкта буде становити до 1 тис. ВТЗП. Запланований строк експлуатації ЦСВЯП становить до 100 років, у тому числі в активний період (нагромадження й зберігання контейнерів з ВТЗП) - до 50 років, і стільки ж пасивний період (зберігання контейнерів з ВТЗП).
Зведення об'єкта передбачається вести поетапно. Тривалість будівництва 1-й черги - три роки. Як потенційні площадки будівництва розглядаються: площадка, що прилягає до Центру переробки поховання радіоактивних відходів Вектор (основний варіант), а також площадка, що прилягає до сховища відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2 Чорнобильської АЕС. Замовником будівництва об'єкта виступить НАЕК Енергоатом.
Проект будівництва ЦСВЯП буде розроблений відповідно до вимог норм чинного законодавства, правил і стандартів, а також з урахуванням міжнародних рекомендацій, в основу яких закладений принцип глубокоешелонованого захисту.
Для ознайомлення із проектом громадян України передбачається проведення спеціальних суспільних слухань.
Контракт між компанією Енергоатомом та Holtec International на проектування і спорудження СВЯП передбачає два етапи. Перша фаза припускає підготовку ТЕО проекту, його оцінку урядом, необхідне узгодження в міністерствах і відомствах, обговорення із громадськістю, узгодження з місцевими органами влади, проведення референдуму щодо розміщення, твердження парламентом.
Другий етап включає ліцензування, будівництво та введення в експлуатацію сховища. Вартість першої фази - 250 тис. доларів. Вартість контракту на створення ЦСВЯП - 145 млн доларів, з яких Holtec профінансує 90%.
Нoltec international наприкінці грудня 2004 року була визнана переможцем конкурсу із створення сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР.
Перше в Україні СВЯП уведено в експлуатацію у вересні 2001 року на Запорізької АЕС. На ньому зберігається відпрацьоване ядерне паливо тільки цієї станції.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас