Експортери притисли валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експортери притисли валюту

Валюта
812
Минулого тижня підприємствам доводилося переплачувати за безготівковий долар. Чутки, що з'явилися після свят, про девальвацію гривні змушували експортерів притримувати інвалюту, попит на яку з середи перевищував пропозицію.
Американська валюта, що після новорічних і різдвяних свят продавалася на міжбанку по 5,03-5,04 грн/дол., на минулому тижні подорожчала до 5,06-5,07 грн/дол. У середу-п'ятницю банкіри фіксували досить відчутну недостачу долара на безготівковому ринку.
"Експортери не поспішають продавати валюту й займають вичікувальну позицію до моменту прояснення нової або підтвердження старої валютної політики Нацбанку. У той же час попит на ВКВ навіть трохи виріс на фоні надлишку гривні, зниження гривневих ставок і бажання банків та інших інвесторів отримати додатковий прибуток від інвестування в доларові ресурси. Зараз на міжбанку ставки на короткі валютні ресурси значно вище ставок на аналогічні по терміновості гривневі ресурси", - прояснив ситуацію начальник управління по роботі з борговими інструментами ЗАТ "Альфа-банк" Олександр Печерицін.
У виграші від сформованої ситуації залишаються продавці ВКВ, які мають можливість поспекулювати валютою. "Думаю, що банки не стільки стали активніше спекулювати, скільки, використовуючи складну ситуацію, закривати потреби своїх клієнтів - експортерів або імпортерів, користуючись зростанням або ситуативним падінням курсу. Хоча й бажання банально заробити на перегонах курсу й спекуляціях також повністю виключити не можна", - відзначив начальник казначейства АКБ "Київ" Олексій Козирєв.
У НБУ поки не розділяють побоювань експортерів і планомірно гасять різницю між попитом та пропозицією доларів. "Я не бачу серйозних підстав для девальвації гривні. У перші дні 2007 року пропозиція ВКВ була просто колосальною. Зараз ми спостерігаємо два дні попиту, нічого страшного в цьому немає. З початку року ми купили більше 150 млн дол., продали ж зовсім небагато. Якщо треба буде, то продамо ще", - підкреслив директор департаменту управління валютними резервами й здійсненню операцій на відкритому ринку Нацбанку Микола Мельничук. За минулий рік міжнародні резерви НБУ виросли на 2,9 млрд дол. - до 22,3 млрд дол.
Підприємствам-імпортерам радять купувати безготівковий долар на початку цього тижня. Очікується, що в них ще буде можливість купити його по 5,05-5,06 грн./дол. Наприкінці місяця курс може зміцнитися до 5,07 грн./дол.
"Поки на міжбанк не давлять об'єктивні економічні причини. На ньому ще не відбилося підвищення ціни на енергоресурси. Якщо "Укргазенерго" не встигне купити ВКВ протягом місяця й вийде на ринок наприкінці січня, тоді це може вплинути на валютний ринок", - розповів Мельничук. Подорожчання безготівкового долара поки практично не відобразилося на готівковому ринку. Американська валюта підскочила в обмінниках лише на 0,5-1 копійку залежно від регіону, але це не спровокувало ажіотажу серед населення. Більш істотне підвищення курсу, на думку банкірів, можливо лише за умови, якщо котирування 5,06-5,07 грн./дол. протримається на міжбанку кілька тижнів і Національний банк перестане задовольняти зростаючий попит.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас