Кабмін ужорсточив контроль за оплатою за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін ужорсточив контроль за оплатою за газ

Енергетика
219
Кабинет Міністрів удосконалив механізм контролю за платежами газопостачальних компаній і підприємств комунальної теплоенергетики за спожитий природний газ.
Про це говориться у постанові Кабміну від 16 січня.
Даною постановою вносяться зміни у постанову від 27 грудня 2001 року № 1729 «Про забезпечення споживачів природним газом».
Зокрема, відповідно до змін, у випадку реорганізації господарюючого суб'єкта, у якого на момент реорганізації залишилася заборгованість за спожитий природний газ і послуги за його транспортування, правонаступником з боргових зобов'язання у повному обсязі зазначаюєть суб'єкт, до якого перейшло право власності (володіння або користування) на основні кошти реорганізованого підприємства.
Якщо в результаті реорганізації підприємства утвориться два та більше господарюючі суб'єкти, до яких частково переходять права власності (володіння або користування) на основні кошти, правонаступниками з боргових зобов'язань назначаються всі суб'єкти пропорційно до частини прав власності на основні кошти.
У випадку, коли компанії наданий в оренду цілісний майновий комплекс (індивідуально визначений майно) з виробництва теплової енергії, він призначаеться правонаступником з боргових зобов'язань з оплати спожитого газу та послуг з його транспортування, які виникли в господарюючого суб'єкта, що раніше використав (власника або користувача) даним майном.
Договори про поставку та транспортування газу укладаються із правонаступниками реорганізованого господарюючого суб'єкта винятково за умови узгодження порядку погашення заборгованості з оплати спожитого природного газу та послуг з його транспортування за попередній період.
Відповідно до повідомлення прес-служби Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», ця постанова сприяє підвищенню дисципліни розрахунків за газ з боку споживачів і газорозподільних компаній.
Попередня схема не забезпечувала повною мірою відповідальність за несплату споживачами та операторами газопровідних мереж, зберігалася практика відмови газотранспортних підприємств відключати споживача-неплатника.
В умовах нової постанови правочину відключати несумлінного споживача від поставок одержує постачальник газу.
Таким чином, виключається можливість несанкціонованого споживання газу.
Крім того, у постанові вперше закладений механізм стягнення заборгованості за спожитий ресурс із підприємств, у яких на момент реорганізації були борги.
Нагадаємо, в Україні понад 40 газопостачальних компаній.
Борг за спожитий газ теплокомуненерго за 2006 рік становить 1,2 млрд. гривень, облгазів - 900 млн. гривень
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас