Газові лічильники "навчать" читати чіп-карти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газові лічильники "навчать" читати чіп-карти

Енергетика
739
В Україні планується почати експеримент із впровадження нових лічильників газу. Роль першопрохідників візьмуть на себе два райони міста Макіївки Донецької області. Дослід проводиться в рамках урядової програми економії енергії.
Зокрема, як розповів заступник голови правління "Макїївкагазу" Сергій Бондаренко, лічильники будуть оснащені пристроєм для читання електронних карт. Для користування побутовим газом абонент повинен буде через свій лічильник активізувати чип-карту з достатньою кількістю грошей. Попередньо доведеться в будь-якому банку заплатити необхідну суму і з квитанцією прийти в офіс Макіївського міськгазу. Тут інформацію буде перенесено на чип-карту.
Разом з тим, Бондаренко відзначає, що у випадку безпам'ятності або неуважності жителів оплатити рахунок, вони не залишаться без газу. Оскільки, відзначає він, прилад дозволяє абонентові стежити за кількістю використаного газу та залишком коштів. Крім того, система газопостачання не відключається негайно після обнуління чипа-карти.
Споживачеві, зазначив Бондаренко, дається певний кредит, у свою чергу, лічильник попередить абонента про те, що необхідно терміново заплатити за газ, і в нього буде досить часу, щоб внести чергову передоплату. Стати хронічним боржником нова система обліку нікому не дозволить, продовжив він, оскільки після нетривалого періоду користування газом у кредит кран перекривається. Поновлення можливо тільки після оплати.
Разом з тим, Бондаренко не знає, коли почнеться експлуатація нових приладів обліку й контролю. "На сьогодні таких лічильників навіть на території України ні, не те, що в Макіївці", — зізнався він.
При цьому він повідомив, що його підприємство замовило близько 2 тис. лічильників у київської фірми "Октавіс", що, швидше за все, буде ввозити їх з-за кордону.
Вартість одного лічильника становить близько 1 тис. грн. Ще в 600-1000 грн. (залежно від стану газорозподільних мереж у квартирі) обійдеться монтаж
За матеріалами:
Деловая Неделя
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас