Європейці скуповують "малюків" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейці скуповують "малюків"

Фондовий ринок
1569
Минулого тижня стало відомо одразу про дві угоди, що готуються, - по придбанню 81,8% акцій регіонального банку "Прикарпаття" й 49,5% акцій банку "Престиж", що входять у групу малих фінустанов. Нові власники обіцяють вкладати в "малят" неабиякі кошти і протягом найближчого років вивести їх у лігу банків-середнячків.
"Прикарпаття" відійшло полякам
Іноземні фінансисти вирішили заощаджувати на покупках в Україні. Минулого тижня вони в черговий раз дали зрозуміти, що не мають наміру переплачувати за більші фінустанови. Польська інвестиційна група Getin Holding S.A. повідомила про придбання 81,88% акцій івано-франківського банку "Прикарпаття", що займає 118 місце в рейтингу Нацбанка.
"Безсумнівно, польські акціонери будуть і далі викуповувати акції, нарощуючи свій пакет, якщо цього побажають акціонери. Зараз це фізособи й кілька фірм (жоден з акціонерів у нас не володів більше 10% акцій). Взагалі ми задоволені угодою. Уже почали вести попередні переговори про продаж у березні, більш предметні - в серпні. Пропозицій було багато, і було з чого вибирати", - розповів голова правління банку "Прикарпаття" Богдан Зарицький. Сторони не розголошують вартість купленого поляками пакету, однак, за підрахунками експертів, сума угоди повинна скласти не менше 33-37 млн дол. (вартість 100% акцій банку оцінюють в 40-45 млн дол.).
"Прикарпаття" хоча й не може похвалитись великим капіталом (близько 8 млн дол. на 1 листопада) і активами (44 млн дол.), однак володіє досить пристойною, за місцевими мірками, мережею - 30 відділень на території Івано-Франківської області.
По завершенню угоди польські акціонери планують збільшити капітал "Прикарпаття", і пакети міноритаріїв неодмінно будуть розмиті. Тому спостерігачі думають, що продаж 18,12% акцій, що лишилися в руках українців, відбудеться ще в першій половині 2007 р. На той час почне впроваджуватися й нова стратегія фінустанови.
"Ми зараз маємо статус регіонального банку. Польські інвестори після збільшення капіталу збираються виходити за межі області та стати всеукраїнським фінустановами, наголошуючи на роботі на роздрібному ринку - обслуговування населення, а також малого та середнього бізнесу", - відзначив Богдан Зарицький.
Експерти впевнені, що Getin Holding S.A., виходячи на український фінансовий ринок, не обмежиться тільки банківським бізнесом. Поляки мають на батьківщині досить сильні позиції в лізинговій галузі. Кілька років назад вони створили лізингову компанію й у Росії - ТОВ "Каркад", що вже представлена в 23 містах РФ. Її засновником є компанія Carcade, що входить у польську інвестгруппу Getin Holding S.A.
Фінансисти не сумніваються, що після завершення угоди в Івано-Франківську польські інвестори почнуть створювати лізингову компанію й в Україні. Хоча Getin Holding S.A. і не найбільша фінансова група в Польщі, однак вітчизняні банкіри думають, що вона не поскупиться на українські проекти. За результатами роботи в 2005 р. активи Getin Holding S.A. становили 2,4 млрд дол., капітал - 352 млн дол., чистий прибуток - 23,2 млн дол. На сьогоднішній день до складу польської групи входять дві фінустанови - GetinBank й Noble Bank, а також лізингові й фінансові компанії - Getin Leasing, Carcade, Powszechny Dom Kredytowy, Fiolet kredyty й Open Finance.
Erste Bank прискорилася
Другу угоду, укладено минулого тижня, не пов'язана з приходом нового інвестора, а лише зі збільшенням капіталовкладень. Австрійський Erste Bank, що кілька місяців тому підписав угоду про покупку 50,5% акцій "Престижу", заявив про придбання ще 49,5% акцій цієї фінустанови.
"Покупка 100% акцій банку "Престиж" прискорить входження Erste Bank в український банківський ринок. Ми будемо орієнтуватися на досягнення 4-5% ринку до 2009 року", - мотивував таке рішення генеральний директор Erste Bank Андреас Трайхель. За покупку 100% акцій буде сплачено 104 млн дол. - щоб оперативно завершити угоду, австрійці підняли ціни на акції. Нагадаємо, що 50,5% акцій оцінювалося в 35,3 млн дол.
Покупка акцій "Престижу" повинна завершитися вже в січні 2007 р. "Протягом року ми плануємо збільшити капітал до 600 млн грн. (з нинішніх 300 млн грн.). Це дозволить наростити валюту балансу до 6 млрд грн.", - повідомив голова правління банку "Престиж" Андрій Ріжок.
Кадрові ротації в "Престижі" почнуться вже зараз. За словами Рожка, вони вже погоджені з інвесторами з Відня. Нинішні члени правління АКБ "Престиж" (Катерина Рожкова, Світлана Черкай, Наталя Калиновська, Костянтин Горбешко, Олександр Ярецький та Андрій Дзюбатий) увійдуть до складу ради старших директорів банку. Правління буде складатися із двох австрійських представників, що раніше працювали в чеському Ceska sporitelna, підконтрольному Erste Bank, - Йозефа Сікела (екс-голова корпоративного бізнесу та член ради старших директорів) і Павла Четковського (екс-голова балансу-менеджменту й член ради старших директорів), а також голови правління "Престижу", яким залишиться Андрій Ріжок. Наглядацьку раду покинуть Сергій Вовченко, Яків Смолій та Ігор Слободський, і колишніх українських акціонерів у ньому буде представляти лише Олександр Деркач.
Хоча поки невідомо, як довго Деркач проробить у НС. Спостерігачі ладять йому і його колишнім соратникам по роботі в банках "Престиж" й "Аваль" кар'єру творців нових фінустанов у нашій країні. Їх не бентежать навіть умови договору із продажу фінустанови й заяви колег по "Престижу".
"Новий банк ми створювати не будемо. Таких планів немає й не могло бути - у договорі з Erste Bank є певні обмеження", - розповів голова Наглядацької ради АКБ "Престиж" Яків Смолій.
Фінансисти впевнені, що якщо "авалівська команда" навіть не стане реєструвати новий банк (що вона може робити через третіх осіб, формально не порушуючи договору з Erste Bank), то буде активно розвивати свої страхові компанії й, можливо, піде на створення фінансових або лізингових компаній в основному за рахунок коштів, виручених за банк "Престиж".
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас