Українські банки мають недостатній рівень публічного розкриття інформації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки мають недостатній рівень публічного розкриття інформації

1745
Українські банки мають недостатній рівень публічного розкриття інформації, необхідної інвесторам. До такого висновку прийшли аналітики міжнародного рейтингового агентства "Standard & Poor's" та агентства фінансових ініціатив "Інформаційна прозорість українських банків в 2006 році" та "Корпоративне управління в банківському секторі України в 2006 році", які провели дослідження інформаційної прозорості 30 банків України, найбільших за величиною чистих сукупних активів за станом на 1 квітня 2006 року, на долю яких доводиться близько 78% сукупних активів банківської системи України (протягом 2006 року ця частина продовжувала збільшуватися).
Як повідомляє агентство, середній показник розкриття інформації з банків, включених у дослідження, становить 42%. Найбільш ефективними джерелами інформації виявилися веб-сайти банків, на яких розкривається 41% значимої інформації. Найменш повною виявилася інформація, надавана регулювальним органам і розкрита ними, - 22%. Порівняно повно розкривається інформація про структуру власності, особливо інформація про власників частин понад 10% капіталу банку, а також значна частина фінансової інформації - особливо обсягом щорічної фінансової звітності, що направляється в Національний банк України. Найменш розкрита інформація про структуру та процеси наглядацьких рад і менеджменту.
Згідно з даними досліджень, у банків, що здійснили випуск публічних облігацій, рівень прозорості виявився в середньому вищий на 8-9%, причому за всіма джерелами розкриття інформації. Дослідження також показало "необхідність удосконалення механізмів розкриття значущої для інвесторів, кредиторів та інших зацікавлених осіб інформації з боку регулювальних органів для додання даному процесу більшої публічності".
У цілому аналіз результатів проведеного дослідження показує, що "рівень розкриття інформації в банках відносно невисокий". Тільки для 8 банків даний показник перевищив 50%, а максимальне значення склало 62%. У їхнє число ввійшли "Укрексімбанк" (показник 62%), "Хрещатик" (61,6%), "Тас-комерцбанк" (61,5%), "Кредобанк" (56,8%), "ВаБанк" (54,0%), "Укрсоцбанк" (53,6%), "Укрсиббанк" (53,3%) і "Форум" (50,8 %). Найменші показники за рівнем розкриття інформації в "Промінвестбанку" (22,9%) та "Імексбанку" (21,2%).
В "Standard & Poor's" відзначили, що число обраних банків становить "вибірку, що становить 18% від загальної кількості зареєстрованих в Україні банків". "Ми розуміємо, що, хоча розмір вибірки був цілком достатнім, деякі результати можуть бути нерепрезентативними для українського банківського сектору в цілому, оскільки розглядалися тільки найбільші за розмірами банки. Разом з тим, ці банки обрані як представники "еліти" - як за розмірами активів, так і за іншими параметрами. Зокрема, 28 з 30 досліджуваних банків зареєстровані у вигляді акціонерних товариств, і тільки 2 - у вигляді товариств із обмеженою відповідальністю. При цьому 22 банки є відкритими акціонерними товариствами, що в регулятивному аспекті припускає більший рівень розкриття інформації", - відзначили в агентстві.
Нагадаємо, агентство фінансових ініціатив - незалежна приватна українська аналітична компанія, що надає послуги в сфері економіки та фінансів, а також консультаційні послуги в банківському й інвестиційному секторах і в області управління ризиками.
Метою даного, першого для України, дослідження є оцінка загального рівня інформаційної відкритості банківської системи України з метою виявлення стримуючих факторів цього процесу й організації діалогу між інвесторами й банками з пошуків шляхів їхнього подолання.
У дослідженні брали участь "Приватбанк", "Райффайзен банк Аваль", "Промінвестбанк", "Укрсиббанк", "Укрсоцбанк", "Укрексімбанк", "Ощадбанк", "ОТП" (раніше "Райффайзенбанк Україна"), "Надра", "Фінанси та Кредит", "Брокбізнесбанк", "Укрпромбанк", "Форум", "Перший український міжнародний банк", "Кредитпромбанк", "Хрещатик", "Альфа-Банк", "Донгорбанк", "Укргазбанк", "Південний", "ВаБанк", "Індекс-банк", "ING банк Україна", "Тас-комерцбанк", "Кредобанк", "Правекс-Банк", "Мрія", "Індустріалбанк", "Родовідбанк" та "Імексбанк".
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас