У зростанні цін на газ Азаров звинувачує зовнішню політику України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У зростанні цін на газ Азаров звинувачує зовнішню політику України

Енергетика
182
Підвищення ціни на імпортний газ - результат зовнішньої політики України. Такe думку на прес-конференції висловив перший віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров, коментуючи заяву Президента РФ Володимира Путіна про те, що газ для України за $130 за 1 тис. кубометрів - це туркменська ціна.
"У 2004 році у нас діяла 5-річна угода з Росією щодо поставок газу, у нас існував гарний проект єдиного економічного простору, проти якого російські газовики завжди виступали, але все-таки вдалося їх схилити до того, що при реалізації проекту ЄЕП будуть єдині ціни на енергоносії. Відповідна угода вже була парафована", - відзначив Азаров.
Міністр фінансів впевнений у тому, що якби українська зовнішня політика не змінилася, Україна була б забезпечена дешевим імпортним газом.
"Що смикало пані Тимошенко, коли вона підписувала доручення про перегляд відповідних договорів на поставки газу? Що смикало паном Тарасюком, коли він росіянами відновляв на переговорах про строки виведення російського Чорноморського флоту із Севастополя? Хочемо ми того чи ні, 2017 рік (строк виходу ЧФ з території України) позначений. Треба було почекати років 2-3 якщо так хотілися питання піднімати", - вважає він.
Ці обставини, на думку Азарова, свідчать про те, що саме зовнішня політика України привела до розриву газових угод з Російською Федерацією.
Нагадаємо, у жовтні нинішнього року Україна домовилася з Газпромом про те, що в 2007 році обсяг поставок російського газу складе не менш 55 млрд. кубометрів за ціною $130 за тисячу кубометрів. Для порівняння, в 2006 році вартість природного газу для України становила $95.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас