Янукович виявив недостачу туркменського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович виявив недостачу туркменського газу

Енергетика
340
Після смерті президента Туркменістану прем'єр України Віктор Янукович заявив, що поставки туркменського газу в 2007 році складуть 38 млрд. куб. м. Це на 4 млрд. менше раніше заявлених обсягів.
У жовтні 2006 року заступник голови НАК "Нафтогаз України" Ігор Воронін повідомив, що у підписаному RosUkrEnergo та "УкрГаз-Енерго" контракті на 2007 рік передбачена поставка в Україну 42 млрд. куб. м туркменського газу за ціною 130 дол. за 1 тис. куб. м. Однак у неділю прем'єр Віктор Янукович, приймав участь у церемонії похорону президента Туркменії Сапармурата Ніязова, заявив уже про поставки 38 млрд. куб. м туркменського газу. Цю інформацію підтвердив і міністр палива та енергетики Юрій Бойко. "В 2007 році 38 млрд. куб м з перспективою збільшення", - сказав він. Міністр додав, що переговори про обсяги поставки газу продовжаться після виборів президента Туркменістану, які повинні відбутися протягом найближчих двох місяців.
Можливе зниження обсягів туркменського газу змусило український уряд терміново провести в п'ятницю зустріну із представниками "Газпрому" та RosUkrEnergo. У ході переговорів прем'єр зажадав від "Газпрому" і компанії RosUkrEnergo підписання меморандуму з урядом України. У цьому документі, вважає прем'єр-міністр, варто вказати формулу визначення ціни природного газу і гарантії його поставки. "Вважаю за необхідне всю наступну роботу проводити відкрито і привселюдно", - сказав Віктор Янукович, звертаючись до Дмитра Фірташу, Ігоря Вороніна, Олега Пальчикова і Костянтина Чуйченка.
У п'ятницю в Києві президент Росії Володимир Путін заявив, що у випадку проблем з поставками газу з Туркменістану, "Газпром" у стані замістити ці обсяги для України. "Це може бути вирішено в рамках тих домовленостей, які були досягнуті раніше", - сказав Путін. Але російський президент підкреслив, що це співробітництво буде "на ринкових принципах". Ринкова ціна газу, за версією "Газпрому", - 230 дол. за 1 тис. куб. м. Таким чином, заміщення 4 млрд. куб. м туркменські гази на російський обійдеться Україні в 400 млн дол.
На думку аналітиків, підписання меморандуму призведе до появи ще одного суб'єкта газових домовленостей - української держави. "Держава виступить як гарант,того що існуючі суб'єкти господарювання, зобов'язані поставляти газ в Україну (RosUkrEnergo і "Укргаз-Енерго"), не зникнуть. Якщо ж зникнуть, буде ясність, на кого ляжуть їх зобов'язання", - сказав Олексій Плотніков, заступник голови парламентського комітету з економічної політики
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас