Мільярди Ніязова зберігаються в Німеччині — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мільярди Ніязова зберігаються в Німеччині

Казна та Політика
2012
У своєму номері за 22 грудня впливова німецька газета Die Tageszeitung звернулася з критикою на німецький Deutsche Bank, у якому, як припускають правозахисники, зберігаються гроші вже покійного президента Туркменії Сапармурата Ніязова. "Без підтримки через кордон витівки голови Туркменії давалися б йому нелегко", пише видання.
Deutsche Bank сприяв єдиновладдю так званого Туркменбаши, стверджують у правозахисній організації Global Witness. Відповідно до інформації лондонських "детективів", туркменська влада відкрила в банку кілька рахунків, зокрема, там знаходиться рахунок Центрального банку Туркменії.
В Global Witness підозрюють, що на рахунках Deutsche Bank лежать "від двох до трьох мільярдів доларів", які "туркменський президент Ніязов контролював особисто". Можливо, частина грошей виявилася там у результаті "нелегальних транзакцій" і використовувалася для фінансування корумпованого, порушуючого права людини режиму, а також для придбання предметів розкоші особисто для правителя Туркменії. Але оскільки все це багатство по-справжньому належить зовсім не диктаторові і його спадкоємцям, а населенню, то Deutsche Bank повинен опублікувати інформацію про рух грошей на цих рахунках і оприлюднити цілі, на які витрачалися ці гроші, вимагають правозахисники. Deutsche Bank відмовляється виконувати ця вимога. Банк не видає ніяких довідок про окремих клієнтів і стан їхніх рахунків, пояснює прес-служба Deutsche Bank. В Global Witness підозрюють, що на рахунках Deutsche Bank лежать "від двох до трьох мільярдів доларів
Щоб змінити позицію правління Deutsche Bank, Global Witness намагається використати різні важелі. Так, організація направила лист державному секретареві Томасу Міроу у федеральне міністерство фінансів, залучаючи до проблеми увагу державного органу з нагляда за приватними банками. Крім того, правозахисники звернулися в штаб-квартиру ООН у Нью-Йорку. Покриваючи незаконне фінансування керівництва Туркменії й підтримуючи його в цьому, Deutsche Bank порушує принципи Global Compact ("Глобального пакту").
В основі Global Compact, створеного з ініціативи Генерального секретаря ООН Кофі Ананом, до якого, у числі інших, приєднався й Deutsche Bank, лежать десять принципів. Відповідно до цього пакту, підприємства не повинні підтримувати ні випадки порушення прав людини, ні корупцію. Тим часом з офісу Global Compact, розташованого в будівлі ООН у Нью-Йорку, правозахисникам надійшла відповідь. Пакт, говориться у відповідному листі, не є органом з улагодження суперечок, і їхній судовий розгляд, тим більше, не входить у його компетенцію. Однак, говориться далі, ми могли б підтримувати діалог між правозахисною організацією та Deutsche Bank. Якщо Global Witness не заперечує, то Global Compact ще раз направить в Deutsche Bank рекламацію з даних рахунків - із проханням надати відповідь
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас