Соціалісти хочуть "озолотитися" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соціалісти хочуть "озолотитися"

Казна та Політика
283
Валентині Семенюк готують доступ до управління всіма підприємствами країни...
Парламентський комітет з економічній політиці готовий рекомендувати парламенту затвердити законопроект, яким державі можуть бути надані виняткові повноваження управління підприємствами за її участю шляхом введення "золотої акції". Реальним власником необмежених можливостей стане Фонд держмайна і його голова Валентина Семенюк, для якої, очевидно, ці повноваження і були прописані її однопартійцями-соціалістами Іваном Бокієм, Ярославом Мендусем і Віталієм Шибко.
Законопроект пропонує надати уряду право "озолотити" приналежній державі пакет акцій. Поза залежністю від його розміру, у такому випадку держава отримає право блокувати будь-які рішення, пов'язані з управлінням підприємством протягом наступних трьох років (за бажанням Кабмін може продовжити дії "золотої акції" ще на два роки).
За цей період представники органу, що управляє корпоративними правами держави, одержують гарантоване місце в наглядацькій раді та ревізійній комісії підприємства, можуть ініціювати скликання позачергових зборів акціонерів і вносити пропозиції до порядку денного загальних зборів. Але головний привілей власника "золотої акції" полягає в тому, що при голосуванні на загальних зборах акціонерів він може ветувати будь-яке його рішення, якщо воно "загрожує національній безпеці, суспільному правопорядку, безпеці та здоров'ю громадян, а також майновим правам й інтересам держави".
Право вето може бути застосоване також і на внесення змін в устав АТ, його затвердження в новій редакції, на реорганізацію підприємства, його ліквідацію або зміну статутного капіталу, а також на участь підприємства в інших акціонерних товариствах і відчуженні його активів в об'ємах, які перевищують 25% уставного капіталу. У чисту фікцію може перетворитися й вся наступна приватизація. Відповідно до законопроекту "золота акція" може вводитися паралельно із продажем акцій стратегічних підприємств. Причому держава зможе вбити відразу двох зайців, одержавши гроші від продажу підприємства й залишивши контроль над ним за собою. Питання лише в тому, чи багато інвесторів захочуть купувати держпідприємства на таких умовах?
"Пропозиції, що втримуються в законопроекті, є розумними з погляду держави, - говорить адвокат, старший партнер ЮФ "Ільяшев і Партнери" Михайло Ільяшев. - Однак вони є прийнятними у випадку їхнього застосування для створюваних підприємств і тих, які будуть приватизуватися в майбутньому. У випадку застосування вже до функціонуючої, у яких державі належить частина акцій, подібні коректування будуть кричущим порушенням прав інших акціонерів, в основному мажоритарних, тому що право "золотої акції" створюється саме для тих підприємств, у яких держава не має контролю".
Голова підкомітету ВР із питань власності Олексій Бондар упевнений, що нові правила управління державними активами, які пропонують соціалісти, відлякають інвесторів. Після введення "золотої акції", навряд чи знайдуться бажаючі брати участь у приватизації, викладати величезні гроші за купують предприятия, що, і при цьому не одержувати доступу до управління ними.
Розроблювачі "золотого" законопроекту аргументують необхідність його прийняття світовим досвідом - такий механізм захисту державних інтересів діє в більшості європейських країн (його вводили, щоб протистояти картельним захватам підприємств).
Однак ЄС уже готовий відмовитися від "золотих акцій", як від стримуючого фактора, що заважає вільному руху капіталу усередині Євросоюзу. "У такому випадку "золоті акції" залишаться в країнах з повною відсутністю демократії. Вони застосовуються, коли влада збирається націоналізувати об'єкт, - відзначає Олексій Бондар. - Тоді й уводиться рішенням місцевого уряду "золота акція", без усяких умов і підстав. Застосовується ця система й для ручного керування ринками: наприклад, влади захотіли понизити ціни на бензин, вони вводять "золоту акцію" нафтопереробним заводам і диктують їм на якому рівні втримувати ціни".
За словами Бондаря, депутати-соціалісти підготували кілька проектів, які в різних формулюваннях переслідують одну мету - проведення націоналізації. За метушнею кулуарних домовленостей і політичних загравань, які процвітають в антикризовій коаліції, імовірність прийняття одного з таких законопроектів досить велика.
"Наш комітет, який очолюють представники Партії регіонів, критикує проекти соціалістів, але проте пропонує прийняти їх у першому читанні. Аналогічно надходить і Кабмін, що рекомендував розглянути законопроект про введення "золотої акції" як невідкладний, хоча, по суті, він є антиринковим, проти чого так любить виступати міністр фінансів Микола Азаров", - резюмував Олексій Бондар
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас