Новий банківський законопроект може бути прийнято — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий банківський законопроект може бути прийнято

Казна та Політика
496
Комітет ВР з питань фінансів і банківської діяльності рекомендує парламенту взяти за основу законопроект "Про внесення змін у деякі закони України (щодо регулювання діяльності банків)" N2248, представлений народними депутатами Юрієм Воропаєвим, Рінатом Ахметовым і Олександром Вілкулом (усі - Партія регіонів). Під час обговорення законопроекту народні депутати висловили ряд істотних зауважень і пропозицій до нього. Комітет затвердив рішення внести законопроект на розгляд для прийняття в першому читанні з урахуванням зауважень Головного науково-експортного правління.
Як повідомляє Інформаційне управління апарата ВР, на засіданні голова підкомітету з питань банківської діяльності й валютного регулювання Сергій Клюєв відзначив, що законопроектом пропонується привести порядок державної реєстрації банків у відповідність до спеціального законодавства в цій сфері. Передбачено вдосконалення банківського нагляду шляхом виявлення реальних власників банків і встановлення до них спеціальних вимог. У проекті виписані положення щодо організації зовнішнього аудита банків, посилення захисту прав кредиторів і забезпечення належної відповідальності позичальників за непогашення кредитів, наданих банками. У документі також містяться норми щодо забезпечення внутрішнього фінансового моніторингу для недопущення використання банків для відмивання прибутків, отриманих злочинним шляхом.
У профільного комітету викликала зауваження норма щодо зміни процедури реєстрації банків, а саме передачі ці повноваження органам місцевої влади. Експерти вважають, що пояснювальна записка до законопроекту не містить переконливих обґрунтувань щодо необхідності такої зміни (передбачається, що Національний банк України (НБУ) буде здійснювати узгодження уставів банків і вестиме Державний реєстр банків), адже ст.3 Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців" передбачає таку можливість.
Пропозиція вилучити з чинної редакції Закону "Про банки й банківську діяльність" положення щодо здійснення НБУ сертифікації аудиторів, які будуть здійснювати аудиторські перевірки банків, має потребу в більш змістовному обґрунтуванні, оскільки її реалізація не сприятиме забезпеченню належного професійного рівня таких аудиторів.
Виникли зауваження і щодо положення про розширення й посилення вимог щодо нагляду над виявленням реальних власників банків. Потребує, на думку депутатів, конкретизації норма, якою пропонується надати Нацбанку право "вимагати від юридичних і фізичних осіб-засновників, власників істотної участі, у тому числі контролерів банку інші документи, які підтверджують джерела походження коштів, що використаються для формування уставного капіталу банку". Таке формулювання, вважають експерти, надасть НБУ право на власний розсуд вимагати від засновників і контролерів банку не передбачені Законом документи, що може призвести до суб'єктивізму й можливих зловживань із боку його посадових осіб. Доцільно було б конкретизувати умови, порядок і зміст інформації, яку може вимагати Нацбанк, а також визначити, щодо яких осіб він може висувати такі вимоги.
На думку членів комітету, запропонована процедура зовнішнього аудиту й внутрішнього фінансового моніторингу тільки ускладнить режим роботи банку.
Так, законопроектом пропонується надати НБУ право отримувати від аудиторської фірми інформацію й робочі документи з питань аудиту банку. Також установлюється, що зовнішній аудит банків здійснюватиметься винятково аудиторськими фірмами, внесеними до реєстру аудиторських фірм, що веде НБУ. Проект передбачає відмову від проведення НБУ сертифікації аудиторів, які здійснюють аудит банків. Разом з тим, установлюється вимога щодо проведення Аудиторською палатою України сертифікації (визначення кваліфікаційної придатності) аудиторів, які мають намір проводити аудиторські перевірки банків, по програмах й у порядку, погодженими із НБУ.
У підсумку обговорення члени комітету запропонували авторам розділити цей законопроект на трохи. Це спростить їхній розгляд і прийняття рішень Верховною Радою України.
Довідка: На початку осіни 2006 року в парламенті було зареєстровано законопроект "Про внесення змін у деякі закони України (щодо регулювання діяльності банків)". Одним з авторів законодавчої ініціативи є донецький бізнесмен, народний депутат України Рінат Ахметов, якому належить 90% акцій компанії "Систем кепітал менеджмент" (СКМ), який, у свою чергу, належить ЗАТ "Перший український міжнародний банк".
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас