Підприємства вже дозріли сплачувати податки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підприємства вже дозріли сплачувати податки

Казна та Політика
355
Секретар комітету Верховної Ради з питань економічної політики Наталія Королевська зареєструвала законопроект (№2699)...
– Багато політиків критикують ідею спецрахунків, думаючи, що вони зашкодять бізнесу
– У тому-то й справа, що закони для бізнесу сьогодні, на жаль, пишуть професіонали-теоретики. Відмінна риса цього закону в тому, що його писали практики, які щодня працюють із ПДВ і дуже утоми грати в "податкові перегони" з державою. Держава щорічно вносить зміни в порядок адміністрування ПДВ, а підприємства шукають новий спосіб виживання.
Я вважаю, що сьогодні підприємства вже дозріли для того, щоб сплачувати податки. Вони готові піти від механізму оптимізації й хочуть працювати спокійно. Але при цьому для кожного керівника важливо знати, що податки платять усі. Нехай нові умови будуть більше жорсткими, але обов'язково однаковими для всіх. Система спецрахунків, у випадку її введення, здатна створити єдині прозорі й зрозумілі умови роботи.
А поки в мене, наприклад, викликають здивування плани Кабінету Міністрів із приводу надходжень від ПДВ в 2007 році. У проекті держбюджету на наступний рік закладений приріст у 30% зі збору цього податку. Для мене ця цифра виглядає щонайменше дивно. Адже зростання ВВП прогнозують на рівні 8%.
Яким чином закон створить рівні умови?
– Цей закон ми розробляли в співробітництві з підприємствами, які працюють як на експорт, так і на внутрішній ринок. Вони вважають, що основна їхня проблема зараз - невідшкодування ПДВ та імовірність влучення або не влучення в чорний і білий список податкової. Дискримінація щодо цього сьогодні в Україні наочна. Тому головне завдання цього закону - створити рівні конкурентні умови для всіх учасників бізнесу. Один з важливих принципів цього проекту в тому, що він скасовує солідарну відповідальність.
За моїм даними, в Україні по фактах невідшкодування ПДВ порушено близько 260 справ. І навіть якщо підприємство виграє справу, немає ніякої гарантії, що йому повернуть гроші. Проблема стала системною для держави, однак ніхто не пропонує шляхів її вирішення, прийнятних не тільки для держави, але й бізнесу.
Які основні нововведення пропонує законопроект?
– Зараз ПДВ стягують за першою подією. Грубо кажучи, ти уклав угоду, одержав продукцію, яку ще не продав, але вже повинен сплатити податки. Касовий метод, що ми пропонуємо, припускає, що податок сплачується після того, як підприємство одержало гроші. Касовий метод у країні скасували в 1997 році. З тих пір у Закон "Про ПДВ" 127 законами було внесено 644 зміни. У результаті рівень заборгованості держави по ПДВ значно виріс. А ми пропонуємо, щоб відшкодування ПДВ відбувалося на підставі виписки банку про рух коштів на спеціальному Пдв-рахунку. У такий спосіб виключається можливість "ручного" втручання в цей процес.
-Як система ПДВ-рахунків може стикуватися із системою електронного обліку, що ДПА вводить із наступного року?
– Система електронних податкових декларацій, що зараз пропонує Державна податкова адміністрація та Міністерство фінансів - це перший крок до впровадження електронного обліку і це потрібне нововведення. Однак, ця система не дає ніяких можливостей перешкоджати зловживанням. Електронний реєстр накладних дозволить податковому інспекторові побачити порушення у сплаті податку, якщо вони були, постфактум. По суті, залишиться в дії нинішня система солідарної відповідальності, коли підприємство буде відповідати за порушника закону - десь із ланцюжка своїх постачальників. Тобто підприємству не будуть відшкодовувати ПДВ, якщо хтось із його постачальників вчинив порушення.
-Який підготовчий період повинен передувати введенню системи спецрахунків?
– Потрібно ухвалити рішення щодо перехідного періоду й відредагувати закон про ПДВ. Ми беремо рік-два й за цей час урегулюємо всі складності. Після цього вводимо в чинність новий простий і зрозумілий закон. Приміром, у Киргізстані закон про ПДВ в обсязі займає тридцять сторінок. У нас же, незважаючи на те, що Кабінет Міністрів щорічно видає безліч додаткових інструкцій до закону, дотепер немає трактування основних понять. Приміром, не ясно, що таке підтверджений ПДВ. Але ж перевірки проводяться з метою підтвердити сплату податку. Не визначені також рамки перевірок. Вважаю, що держава й бізнес повинні почати роботу в цьому напрямку із чистого аркуша. Якщо ми введемо в дію цей закон, держава повинна попередньо розрахуватися з усіма своїми боргами по ПДВ.
– ПДВ - один з бюджетоутворюючих податків. Як відіб'ється зменшення ставки до 15% на виконанні бюджету?
– Ми пропонуємо зниження ставок податку не відразу, а через рік після введення системи спецрахунків. Це потрібно зробити для того, щоб була можливість побачити реальний баланс з цього податку. Ми прогнозуємо, що введення прозорої системи адміністрування податку збільшить надходження на 30%. У результаті навіть після зниження ставки, буде приріст зборів по ПДВ.
– Яким чином будуть адмініструватися спецрахунки? Хто повинен платити за обслуговування цих рахунків? Чи може це бути держава?
– Введення ПДВ-рахунків відмінить необхідність ведення окремого ПДВ-обліку. Не потрібно буде заповнювати податкові накладні. Це заощадить час і гроші для підприємств. Після відкриття ПДВ-рахунків банки зможуть діставати додаткові кошти за їхнє обслуговування. З іншого боку, кошти, які будуть акумулюватися на цих рахунках - це гроші держави. Адміністрування податку - справа держави, і витрати за обслуговування таких рахунків вона може взяти на себе. Також можливий варіант угоди з банками щодо обслуговування таких рахунків за зниженими тарифах.
– Чи Зможе закон дістати підтримку в депутатів із фракцій більшості?
– Тут немає політики, це сугубо економічний закон. Тому ніякої "партійної стадності" не повинне бути. Я нікому не нав'язую цей закон як догму. Вважаю, що його потрібно обговорювати і вносити виправлення. Його в усякому разі потрібно буде зістикувати з уже чинним законодавством
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас