Світ обрав євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світ обрав євро

Валюта
956
Усе більше країн світу заміняють долар, що слабшає, на євро, ієну та фунт стерлінгів у своїх золотовалютних резервах. Міжнародний розрахунковий банк (МРБ), що аналізує інформацію, з центробанків розвинених держав світу, заявив про помітне зниження частки доларових нагромаджень у резервах країн-експортерів нафти.
За даними МРБ, обсяги доларових резервів країн ОПЕК, які забезпечують до 40% світового видобутку нафти, а також Росії в другому кварталі 2006 року зменшилися з 67 до 65%. У середині минулого року частка американської валюти становила 70%. При цьому частка євро виросла з 20 до 22%. Флагмани нафтового експорту розуміють, що збільшення обсягів європейської валюти у своїх держрезервах ще більше послабить долар, тому центробанки уникають зайво афішувати маніпуляції з валютними рахунками.
Євро виграє
Експерти вважають, що послідовний перехід на інші валюти - вимушений захід, тому що левова частка всіх білянафтових розрахунків проводиться в американській валюті, що дешевшає. Мета цього - уникнути знецінювання прибутків від експорту нафти.
"Зміна структури іноземних фінансових активів є раціональною відповіддю нафтовидобувних країн на падіння вартості долару, - упевнений головний аналітик британського "Центру глобальних енергетичних досліджень" Джуліан Чи, - особливо якщо є відчуття того, що падіння продовжиться. Коли є невизначеність відносно майбутнього долара, ці країни виявляють тенденцію до диверсифікованості вкладів в іноземній валюті".
Центробанки будуть дотримуватися тенденції по збільшенню часток у євро та ієнах, але долар ще довгий час залишиться домінуючою резервною валютою. "Може, Венесуела й хтось ще значно знизять доларові запаси, - сказав Джуліан Чи. - Але вважаю, що в цілому тяга до євро у світі ще недостатньо сильна". При цьому аналітик не виключив, що заміна доларів загальноєвропейською валютою все-таки відбудеться.
Тим часом курс долару продовжує знижуватися стосовно всіх провідних світових валют. У листопаді падіння вартості американської валюти відносно євро склало 3,3%, до японської ієни - 0,7%. А курс долара щодо фунта стерлінгів досяг мінімального показника з 1992 року.
Однак на фінансовому ринку так і не було сформовано пояснення настільки стрімкого падіння долара. Ніяких страхаючих новин для долара в період початку падіння не з'являлося, як це було, наприклад, після терактів 11 вересня. Почалося падіння з поразки Республіканської партії на виборах у Конгресі: вважається, що демократи, які прийшли до влади, можуть відпустити інфляцію, скоротити держвидатки й збільшити податки, що буде не на користь місцевій валюті. Крім того, голова Народного банку Китаю заявив про можливу диверсифікованість золотовалютних резервів країни. Новина про те, що Пекін із золотовалютним запасом в 1 трлн дол. може перейти на іншу валюту, обвалив курс євро/долар до річного мінімуму. Банк Китаю не перший і не останній з тих, хто хоче попрощатися з доларом. Якщо ще ряд інших найкрупніших азіатських банків, наприклад Кореї або Японії, вирішать хоча б на 5% скоротити свої доларові резерви, це неминуче призведе до падіння долару.
Спад триває
На початку 2005 року євро досяг історичного максимуму щодо долара на рівні 1,3670 долара за євро, однак до кінця 2005 року розгубив всі переваги й знаходився уже на позначці 1,17 доларів за євро. Потім євро знову почав зростати, і в грудні поточного року протестував оцінку 1,33 долара за євро. Падіння євро прийшлося на період прискорення економічного зросту в США й підвищення ставок Федеральним резервом, а зростання єдиної валюти почалося в міру затримки американської економіки й припинення підйому ставок ФРС. Також підтримку євро зробило прискорення темпів зросту економіки Єврозони й початок циклу підвищення процентних ставок Європейським центральним банком.
Саме фактори, пов'язані зі станом економіки США та Єврозони, а також з динамікою процентних ставок, будуть ключовими для валютних ринків у 2007 році. Поки що серед економістів і дилерів провідних банків переважають настрої на подальший зріст курсу євро до долара. Щоправда, прогнози конкретних курсових рівнів дуже відрізняються - від скромних 1,35 долара за євро до зовсім фантастичних 1,70 долара за євро. Так чи інакше, долар падатиме на світовому ринку. На думку деяких західних аналітиків, метою в парі євро-долар на найближчий рік є рівень 1,50 долара за євро.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас