Ціни "зірвалися з ланцюга" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни "зірвалися з ланцюга"

Казна та Політика
548
Той факт, що цього року зростння споживчих цін не вкладеться в 10%, уже не викликає сумнівів. За підсумками 11 місяців інфляція перевищила 10,5%. За прогнозами експертів, у грудні під впливом сезонних факторів ціни продовжать зростати. А подорожчання бензину, яке цілком можуть спровокувати нафтотрейдери, відгукнеться новою інфляційною хвилею наприкінці 2006 - початку 2007 р. Втомившись заперечувати очевидне, Мінекономіки підвищило інфляційний прогноз на поточний рік до 12%.
Адмінистративне втручання уряду в процес ціноутворення на основні продовольчі товари все-таки набуло деякий ефект. У порівнянні з попередніми двома місяцями листопадова інфляція загальмувалася до 1,8% (у вересні - 2, жовтні - 2,6%). Нагадаємо, що у вересні Кабмін і нафтопереробні підприємства підписали меморандум, завдяки якому були знижені ціни на нафтопродукти. Використовуючи цей факт, уряд надавив на виробників основних продтоварів, змусивши їх зайнятися переглядом оптових цін. У ситуацію активно втрутився й Антимонопольний комітет. За словами голови АМКУ Олексія Костусєва, відомство направило виробникам більше тисячі рекомендацій про необґрунтованості встановлених ними цін на продукти харчування. І вже в середині листопада продтовари почали дешевшати практично у всіх регіонах країни. Задовольнившись роботою, голова Мінекономіки Володимир Макуха завірив громадськість, що перегляду інфляційного прогнозу не буде.
Ряд продтоварів у листопаді дійсно подешевшав. Як наслідок, зростання цін на продтовари виявилось не настільки значним, як можна було очікувати, - 0,6%. Але регулювання ситуації на продовольчих ринках не змогло компенсувати підвищення вартості послуг. Усього по цій групі подорожчання склало 6,5%, причому основну лепту знов-таки внесли житлово-комунальні тарифи. Плата за опалення підвищилася на 40,9%, гаряче й холодне водопостачання - на 20,4 й 5,6% відповідно.
За прогнозами експертів, за умов сприятливого розвитку подій підвищення цін у грудні буде меншим, ніж у листопаді.
"Товари споживання будуть дорожчати під дією сезонного збільшення попиту: наприкінці грудня народ починає закуповувати продукти на свята, що провокує інфляцію. Крім того, деякі області ще не підвищили ціни на комунальні послуги, що також буде сприяти зросту індексу цін у грудні. Ми очікуємо, що груднева інфляція складе 1,2%, а за 12 місяців - 11,9%", - говорить макроекономіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Бєлан.
До факторів, які будуть стимулювати розкручування інфляційних процесів в останній місяць року, Міністерство економіки також зараховує високі інфляційні очікування населення, продовження росту соціальних виплат і різке збільшення обсягів споживчого кредитування (у жовтні на 7,8, а за 11 міс. - на 11,8%).
Однак не факт, що уряд ще довго зможе вдаватися до адміністративного тиску на виробників. Адже кожного дня Кабмін може втратити свій єдиний аргумент, за допомогою якого зумів домогтися втримання інфляції. Уже зараз країна перебуває на порозі бензинової кризи. Експерти думають, що найближчим часом зафіксовані урядом ціни можуть вийти з-під контролю. "Стримування інфляційних показників відбулося в значній мірі за рахунок регулювання цін на бензин. Але вже сьогодні ми перебуваємо в ситуації товарного дефіциту бензину, якого не вистачає в багатьох регіонах країни. Ринок вибухне в грудні або січні, і тоді інфляційний маховик почне швидко розкручуватися", - упевнений голова парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Петро Порошенко.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас