Дочка BNP Paribas залучила півмільярду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дочка BNP Paribas залучила півмільярду

Фондовий ринок
589
Вчора стало відомо, що УкрСиббанку вдалося розмістити єврооблігації на рекордну для українських банків суму - 500 млн дол. Прибутковість п'ятирічних євробондів склала 7,75%. Один з банкірів повідомив, що низьку прибутковість удалося отримати завдяки надлишковому попиту на розміщувані папери. "Попит знаходився на рівні 800 млн дол., тому ми отримали гарну ціну відсікання", - говорить банкір. Таким чином, Укрсиббанк побив рекорд за обсягом притягнутих ресурсів, установлений у вересні Укрексімбанком. Нагадаємо, що Укрексімбанку вдалося розмістити єврооблігації на суму 350 млн дол. Щоправда, прибутковість для інвесторів склала 7,65%. На початку листопада інший банк першої десятки - "Фінанси та Кредит" - випустив єврооблігації на суму 100 млн дол. зі ставкою 10,37%. ...
Настільки значну різницю в прибутковості паперів УкрСиббанку і банку "Фінанси та Кредит" банкіри пояснюють тим, що "Фінанси та Кредит" не вчасно повідомили про випуск євробондів.
"Євробонди банку "Фінанси та Кредит" вийшли дорогими, тому що в невдалий момент було ухвалено рішення про випуск паперів", - говорить директор казначейства Укргазбанку Андрій Пономарьов.
"Контрольним" акціонером УкрСиббанку є висококласний європейський банк із високим рейтингом. Можна вважати, що BNP Paribas дає гарантії погашення по цих облігаціях. А за банком "Фінанси та Кредит" не стоїть настільки іменита іноземна установа, як BNP Paribas. Вони розраховують лише на власний капітал, тому їхній випуск виявився дорожчим", - наголосив Віктор Лукашук, партнер аудиторської компанії Deloitte,
Укрсиббанк вирішив випустити євробонди, щоб диверсифіцирувати джерела фінансування.
"Від свого головного акціонера вони можуть отримати гроші в будь-який момент. Банк вирішив грамотно залучити кошти і вийти на міжнародний ринок, де багато позичальників, використовуючи імідж свого основного акціонера", - говорить заступник директора казначейства банку "Форум" Фелікс Інденбаум.
Банк, зробивши ставку саме на залучення капіталу через розміщення євробондів, намагаються диверсифіцирувати джерела фінансування. З іншого боку, залучення значних валютних ресурсів для банку сьогодні досить ризиковане, оскільки Нацбанк може в будь-який момент обмежити валютне кредитування для фізичних осіб. "На фоні незрозумілої ситуації щодо обмеження валютного кредитування в УкрСиббанку, напевно, добре порахували валютні ризики. Упевнений, що для них буде просто повернути цей борг", - говорить Пономарьов.
На початку грудня міжнародне рейтингове агентство Moody's привласнило очікуваному випуску єврооблігацій Укрсиббанку рейтинг Bа2.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас