Додаткові кошти від доходу з фізичних осіб підуть у соціальну сферу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Додаткові кошти від доходу з фізичних осіб підуть у соціальну сферу

Казна та Політика
301
Уряд збільшив фінансування місцевих бюджетів, однак мери цього не помітили. Президент Віктор Ющенко прийме рішення, підписувати або скористатися правом вето щодо державного бюджету на 2007 рік після 13 грудня. До цього, орієнтовно 12-13 грудня, Ющенко зустрінеться з прем'єр-міністром Віктором Януковичем, після чого ухвалить рішення про бюджет. "У вівторок-середу відбудеться зустріч із прем'єр-міністром на предмет закону про бюджет, його недоліків, і формування рішення президента з цього питання", - сказав Ющенко.
За його прогнозами, Секретаріат президента отримає офіційно оформлений закон про бюджет орієнтовно в суботу або понеділок (9 або 11 грудня) і біля двох днів буде аналізувати цей документ.
Кабмін іде назустріч
Проблемним питанням державного бюджету залишається фінансування місцевих бюджетів. Перший віце-прем'єр-міністр Дмитро Табачник запевняє, що в доробленому проекті державного бюджету враховані пропозиції Асоціації міст України. Зокрема, обсяг місцевих бюджетів збільшений на 12% і складе 73,2 млрд грн, а питома вага місцевих бюджетів складе 45% усього бюджету країни. "Відповідно до розробленої урядом державної стратегії регіонального розвитку до 2009 року, питома вага місцевих бюджетів щороку буде збільшуватися на 3-4%", - сказав Табачник.
У Міністерстві фінансів також відзначають збільшення дохідної частини місцевих бюджетів на 6,4 млрд грн. За передбаченням уряду, додаткові кошти повинні надходити в місцеві бюджети як субвенції. Зокрема, на надання пільг і житлових субсидій на оплату електроенергії, природного газу, а також комунальних послуг додатково виділять субвенцію на 1 602 349,3 тис. грн. Для допомоги малозабезпеченим родинам - 500 000 тис. грн, на соціально-економічний розвиток - 530 460 тис. грн.
Президент збільшенням дохідної частини задоволений, однак, за його словами, уряду необхідно відмовитися від практики "ручного розподілу грошей із центру".
Мери знову незадоволені
Мери оптимізм уряду особливо не поділяють. "Єдиною позитивною зміною в проекті бюджету я можу назвати те, що нам зменшили вилучення з місцевого бюджету з 46 до 29 млн грн", - заявив міський голова Сімферополя Геннадій Бабенко.
Не відчують міста і збільшення ставки податку на прибуток з фізичних осіб (з 13 до 15%), головного джерела грошей, яким місцева влада розпоряджаються на власний розсуд. "Ті два відсотки, на які збільшили ставку податку, підуть на виконання містом так званих делегованих повноважень, тобто в сферу освіти, охорони здоров'я й іншого, але не реставраційні та будівельні роботи", - пояснив мер Херсона Володимир Сальдо.
Гроші не дійдуть до регіонів
Експерт з питань бюджету Асоціації міст України Юрій Ганущак запевняє - реального збільшення дохідної частини місцевих бюджетів не відбулося. За його словами, із задекларованих урядом додаткових 6,4 млрд грн на збільшення конкретних статей бюджету передбачено 7 млн грн. Інша сума повинна надійти в місцеві бюджети як субвенції, тобто дата надходження цих коштів не прописані, а на практиці ці гроші зазвичай перераховуються в грудні, коли їх не встигають використати, а потім вони повертаються в державний бюджет.
"Асоціація міст наполягала на збільшенні дохідної частини на 9 млрд грн, однак ці гроші повинні перераховуватися під конкретні статті, а не як субвенції. Зараз ми навіть не наполягаємо на виділенні всього обсягу коштів. Однак уряд повинен зважати на висновки Асоціації", - сказав Ганущак. За його словами, у мерів є ефективні засоби. Для того, щоб впливати на Кабмін, створюються заборгованості з виконання делегованих повноважень у середині року, які змуся уряд все-таки виділити обіцяні гроші
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас