Росія ризикує втратити нові ринки нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія ризикує втратити нові ринки нафти

Енергетика
140
Російська нафта на азіатських ринках буде поступово замінюватись каспійською в тому випадку, якщо РФ не зможе відновити колишні темпи росту видобутку, заявив головний адміністратор Міжнародного енергетичного агентства (IEA) з країн Азії Крістоф ван Агт у кулуарах китайсько-російсько-казахстанського нафтового форуму.
За даними IEA приріст видобутку нафти в Росії, скоротився з 12% у січні 2003 року до 6% у січні 2006 року і має подальшу тенденцію до скорочення. Тим часом, IEA очікує збільшення видобутку нафти на Каспії з 2 млн барелів нафти в 2004 році до 4,5 млн в 2015 році. Російський видобуток нафти, за оцінками IEA у період з 2010 року до 2020 стабілізується на рівні 11 млн барелів у добу.
"Важливо розуміти, що Каспій обганяє Росію за темпами приросту видобутку, але не за обсягами", - сказав К. ван Агт. "Однак, з огляду на, те що Казахстан обігнав Росію з будівництвом нафтопроводу в Китаї (Атасу-Алашанькоу) стаючи, таким чином, воротами для поставок середньоазіатської нафти в Китаї, Росія може також не встигнути зайняти найцікавіші сектори китайського ринку", - додав він.
Начальник відділу державної енергетичної політики департаменту ПЕК Мінпроменерго РФ Володимир Саєнко, виступаючи на форумі, заявив, що російська влада усвідомлює проблеми з російським нафтовидобутком, особливо в галузі поновлення запасів. "Ми, на жаль, не подолали темпи зниження розвіданих запасів з нафти і газу та продовжуємо їх проїдати", - сказав Саєнко. За його словами, ситуацію може виправити новий закон "Про надра", що незабаром буде переданий до уряд.
Саєнко назвав Східний Сибір і шельф Сахаліну головними джерелами майбутнього росту видобутку нафти в Росії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас