Макуха пояснив США причину обмеження експорту зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Макуха пояснив США причину обмеження експорту зерна

Аграрний ринок
200
Міністр економіки України Володимир Макуха в рамках візиту української делегації в США пояснив американській стороні причини обмеження експорту українського зерна.
Наприкінці першого дня перебування в США Макуха повідомив, що відбулися переговори на рівні Міністерства економіки України та Офісу торговельного представника США, під час яких питання обмеження експорту українського зерна також піднімалося.
Макуха пояснив це тим, що американська сторона одержує певні скарги з боку місцевих компаній, які займаються експортом українського зерна. "Причому в основному вони чомусь вважають, що сформована ситуація виникла через те, що уряд нібито хоче в такий спосіб збити ціну на зерно і скористатися цим, щоб це зерно купити", - відзначив міністр.
При цьому він додав, що українська сторона надала абсолютно вичерпні і абсолютно повні відповіді та роз'яснення, що свідчать про те, що сьогодні ситуація складається не в тому, щоб збити ціни на зерно, а в тому, що, відповідно до балансів і перевіркам, які були проведені цілою низкою міністерств і відомств, наявного зерна недостатньо, щоб здійснювати експорт у тих обсягах, які заплановані експортерами. І саме тому, підкреслила Макуха, були введені ці обмеження.
На питання, чи задовольнили американців такі пояснення, Макуха відзначив: "Вони прийняли це до відома".
Про розмір розширеної квоти, що буде визначена урядом на експорт зерна, міністр пообіцяв розповісти після повернення в Київ.
Кабінет міністрів України постановою від 28 вересня в 2006 року ввів ліцензування експорту зерна.
Раніше, 11 жовтня уряд прийняв постанову про квотування експорту зернових. До 31 грудня 2006 року експортні квоти встановлені в обсязі: пшениця і суміш пшениці та жита (меслин) - 400 тисяч тонн, ячмінь - 600 тисяч тонн, кукурудза - 100 тисяч тонн, жито - 3 тисячі тонн.
Посол США в Україні Вільям Тейлор, коментуючи запланований візит Януковича в США, сказав, що американці стурбовані введенням Україною обмежень на експорт зерна, і якщо ця проблема так і не зважиться до грудня, їй буде приділена особлива увага.
28 листопада міністр аграрної політики Юрій Мельник повідомив, що Кабмін має намір розглянути нові квоти на експорт зерна з України до кінця поточного маркетингового року (30 червня 2007 року).
Він уточнив, що проект постанови уряду допускає встановлення квоти на експорт в обсязі 2,2 мільйони тонн зерна, зокрема, 1,3 мільйони тонн ячменя, 1 мільйона тонн кукурудзи і 500 тисяч тонн пшениці. Раніше МінАП запропонувало встановити до 30 червня 2007 року додаткову квоту на експорт зернових в обсязі 2,2 мільйони тонн.
За даними митниці, експорт зернових з України, станом на 21 листопада, склав 4,9 мільйони тонн (в 2005 році - 2,5 мільйони тонн). Зокрема, експортовано 2,7 мільйони тонн ячменя, 2,1 мільйони тонн пшениці і 163 тисячі тонн кукурудзи.
29 листопада прем'єр доручив Міністерству аграрної політики визначити додаткові розміри квот на експорт зерна в 2006-2007 маркетинговому році.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас