Експерти прогнозують падіння цін на ринку нерухомості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти прогнозують падіння цін на ринку нерухомості

Нерухомість
934
Незалежні експерти прогнозують у січні 2007 р. здешевлення нерухомості у Києве на 30%. Фахівці у своїх висновках опираються на той факт, що "ціни на столичне житло досягли свого апогею".
Разом з тим, на ринку нерухомості попит як і раніше значно перевищує пропозицію. Хоча не виключено, що бажання споживачів придбати великогабаритні квартири може знизитися внаслідок підвищення тарифів на комунальні послуги.
Середня вартість 1 кв. м житла економ-класу на первинному ринку столиці в листопаді 2006 р. у порівнянні з жовтнем збільшилася на 8,57%, і становить 1447 дол. за кв. м. Ціна одного кв. м в однокімнатних квартирах виросла на 6,2%, у двокімнатних - на 10,2%, а в трикімнатних - на 9,4%. При цьому вартість однокімнатних квартир збільшилася в середньому на 6,8%, двокімнатних - на 8,6%, вартість трикімнатних збільшилася на 7,4%.
Зараз ціна одного кв. м в однокімнатних квартирах економ-класу коливається від 1100 до 1800 дол., у двокімнатних - у переділах 1000-2352 дол., у трикімнатних - 1000-2052 дол. Одиниця площі в апартаментах бізнесу-класу за останній місяць зменшилася в середньому на 2,45% - до 2171,3 дол. за кв. м. Ситуація в бізнес-класі порозумівається тим, що в листопаді місяці почалася реалізація 8 нових об'єктів. Інвестиційні ризики на початковій стадії будівництва досить високі, що знижує вартість таких об'єктів.
Аналітики компанії так само акцентують, що в порівнянні з жовтнем число пропонованих об'єктів знизилося практично втроє, що може послужити майбутньому збільшенню розриву між попитом та пропозицією і, відповідно, зростанню цін на початку 2007 року. Так, в економ-класі в жовтні продажу велися на 60 об'єктах, а в листопаді - тільки на 35.
Ще однією причиною різкої зміни показників вартості житла економ-класу аналітики називають відсутність внутрішньої класової диференціації, хоча така потреба є. З 35 проданих у листопаді об'єктів економ-класу, 18 можна було віднести в категорію "економ+". Вартість житла "економ+" в 1,5 - 2,5 рази перевищує вартість житла економ-класу. Відзначимо, що на київському ринку помічені факти свідомого завищення компаніями-забудовниками статусу свого об'єкта. Зараз продаються 3 об'єкти, які позиціюються як преміум, але, відповідно до класифікації житла, не підпадають під цю категорію, відзначають експерти компанії.
Фахівці вважають, що важелем впливу на ціну квартир у Києві може стати організація прозорої процедури виділення земельних ділянок під забудову, у т.ч. на аукціонах, а не за рішенням Київрада. З іншого боку, здешевленню може сприяти введення урядом диференційованого підходу до призначення комунальних тарифів залежно від площі квартири.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас